O feminizmu se i dalje malo zna i, nažalost, često se koristi u negativnom kontekstu, odnosno u značenju da žene mrze muškarce. Ako neko to kaže, onda znajte da taj ništa ne zna o feminizmu.

Feminizam je pokret, borba za jednakost, za prihvatanje svih polova, rodova i generalno, svih ljudi. Da bi vam bilo jasnije o čemu se tu tačno radi, mnogo je bolje da pročitate knjigu o feminizmu, nego da čitate zlobne komentare o ovom pokretu na internetu.

Ovo su naše preporuke knjiga koje treba da se nađu na vašoj polici ukoliko vas zanima feminizam…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Noisetier (@thenoisetier)

“Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” – Chimamanda Ngozi Adichie

Ovu kratku, ali vrlo efektnu knjigu napisala je autorka iz Nigerije. “Svi bi trebalo da budemo feministi i feministkinje” je knjiga nastala po poznatom TEDx Talku koj možete pogledati na Jutjubu. U ovoj knjizi, Chimamanda pruža jedinstvenu definiciju šta je to feminizam u 21. veku. Kako se menjaju žene i njihove potrebe, tako se menja i feminizam. Ovo je jedna od najboljih knjiga koju možete da pročitate ako želite da saznate o čemu se, u moderno vreme, radi u ovom pokretu.

“Ispovesti loše feministkinje” – Roxane Gay

Nažalost, ove knjige nema u izdanju na srpskom, možete je čitati na engleskom i njen naziv je Bad feminist.  Na internetu možete pronaći govor pod istim nazivom na Jutjubu. Knjiga je kolekcija eseja koji govore o tome kako možete biti moderna feministkinja i raditi stvari koje na prvi pogled nisu usaglašene sa feminizmom, ili bar sa predrasudama koje o njemu imamo. Ovo je knjiga o feministkinji koja prati modu i koja želi da ima decu. Govori o tome kako kultura koju konzumiramo postaje ono što jesmo, i kako da se potrudimo da ne utiče na nas u toj meri.

Comments