Ako se osvrnete, primetićete dosta navika koje ljudi usvajaju da bi mogli da budu oslovljeni rečju profesionalac. Ako ste pokušavali da izgradite sliku sebe kao profesionalca, morate znati da je veoma lako upasti u zamku i zaneti se previše. Navodimo vam određene navike koje morate da usvojite da biste postali profesionalni i bili poštovani od strane onih koji su zaista važni.

Napravite raspored i ispoštujte ga 

Prvi deo zadatka je prilično lak i sigurno ste ga primenili nebrojeno puta do sada. Tek kada krenete da ga primenjujete, stvari se izjalove. Možda se ne izjalove zbog toga, nego zato što odustanete prilično lako. Odustati i biti profesionalan nisu stvari koje idu ruku pod ruku. Morate stvoriti tok rada i imati određenu istrajnost, i držati se plana čak i onda kada izgleda da stvari ne idu onako kako ste planirali. Postavite određene rokove sebi (realne rokove) i težite da sve to ostvarite pre nego što dođe poslednji minut. Ako imate uređen način organizacije, primetićete kako stvari dolaze na svoje mesto.

slika16 Profesionalne navike koje morate da usvojite

Razmišljajte u rokovima

Budite iskreni

Kada kažu kako je iskrenost najbolje pravilo, u pravu su. Ne mešajte profesionalnost sa licemerstvom, što mnogi rade. Ako imate mišljenje, postarajte se da ga svi čuju. Ako želite da tu istinu ulepšate, slobodno, ali nemojte lagati.

Budite pouzdani

Dodeljen vam je određeni zadatak zato što izgledate kao neko ko može da obavi posao koji mu je zadat. Sve što je potrebno da uradite jeste da ne izneverite osobu koja se uzdala u vas. Dajte sve od sebe i budite osoba kojoj u svakom trenutku može da se poveri bilo koji zadatak.

Budite tvrdoglavi, autoritativni, ali ne i neuljudni

Ako ste vi taj koji zadaje zadatke i izdaje naredbe, postarajte se da budete sigurni u ispravnost odluka koje ste doneli. Ništa ne šarmira ljude koliko autoritet, ali mora postojati linija između tvrdoglavosti i autoriteta i neuljudnosti i vređanja (saradnika/kolega).

slika42 Profesionalne navike koje morate da usvojite

Sve u pametnim dozama

Ne preterujte sa profesionalizmom. Najbolje stvari dolaze u malim dozama.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments