Moderno društvo nameće nam želje i pretvara ih u potrebe koje zapravo nemamo, vara naša umove stvarajući nam iluziju da nikako ne bismo mogli da završimo pranje kose bez šampona napravljenog specijalno za farbanu/masnu/suvu/ispucalu kosu, balzama, maske za kosu, spreja za kosu, silikonskih kapi i ulja za kosu – vidi li se kosa ispod svega toga uopše?

Kao što je Džordž Karlin jednom rekao: Ako pokušavate da budete srećni tako što ćete nagomilavati svoju imovinu, to je kao da pokušavate da utolite glad lepeći sendviče po celom telu.

Zastanimo na sekund pred potrošačkim iskušenjem i oduprimo mu se. Pokušajmo da razmislimo da li nam nešto zaista treba ? Postoji li drugi način, podjednako uspešan, kako bi se došlo do jednakih rezultata?

Uštedećemo određenu sumu, ali ćemo se i osećati pametnije, jer smo razumeli vaše namere, lukavi prodavci iluzija i rešenja uz koje gratis delite bar još jedan problem!

Afteršejv

Dragi muškarci, i vi ste upleteni. Jeste, nisu vam potrebna sportska kola kao simbol moći i muževnosti, ali o tome drugi put. Čak ni afteršejv nije ono što govore. Rekli su vam da ga koristite kako biste zatvorili pore nakon brijanja. Tačno je, ali to isto može da uradi umivanje hladnom vodom! Ako želite da mirišete lepo onda samo napred, ali ako je razlog praktične prirode, odustanite.

Kreme protiv celulita

Glupost. Možda i može površinski da učini da vaša koža bolje izgleda, ali da je tako lako, niko ne bi imao celulit. Način ishrane i toksini koje unosite, stres, genetska sklonost, fizička aktivnost… saberite, pa se pronađite. 

Labelo

Znate li da labelo sadrži alkohol? A šta alkohol radi koži? Isušuje ga. Vrzino kolo iz koga se nećete izvući – vi mažete labelo, usne vam se suše, opet ga mažete, opet se suše… Ukoliko želite da ih oporavite, jednostavno nanesite malo meda, priroda čini čuda!

Skupa odeća za vežbanje

Pre nekoliko meseci drug je bio odlučan da počne da vežba i potrošio je celu platu na trenerku koja propuštaja znoj, čarape koje ne klizaju dok trčite, patike sa savitljivim đonom… A danas, danas i dalje ima 95 kg i nešto manje novca. Ako zaista želite da vežbate, potrebne su vam udobne patike, pamučna majica, šorts ili trenerka i čarape. I volja, mnogo volje.

Čarobne pilule

Pilule koje će smanjiti holesterol, pročistiti krvne sudove, smanjiti rzik od srčanog udara, povišenog pristiska, podići grudi, smanjiti bradu, napraviti trbušnjake… Ima li nešto za šta nisu izumeli preki lek, koji najčešće nije ispitan i ima brdo kontra-efekata? Vežbajte, jedite raznovrsnu hranu, sa što više voća i povrća, šetajte, smejte se i ne uništavajte jetru litrama alkohola. Sve ostalo je laž servirana sa čokoladom da je lenji ljudi lakše pojedu. 

Monitori za bebu

Novopečeni roditelji ih biraju pažljivije od nove ugaone garniture i spremni su da ulože dosta novca kako bi njihovo novorođenče bilo uvek sigurno. I kompanije to znaju. Osim ako niste Dženifer Lopez i treba vam sat trčanja da biste obišli svoju kuću, za tim spravicama stvarno nema potrebe. Svi ih kupuju, jer se bolje osećaju. Za svaki slučaj. Ako nekad budu umorni i ne čuju bebin plač. Da li ste nekad čuli bebin plač? Priroda je divno udesila da to bude jedan od najiritantnijih zvukova ikada. Čućete ga. Svaki put.  

babies crying Proizvodi koje možete baciti u kantu

Pre ćete uspeti na aerodromu da ne čujete avion, nego plač vaše bebe u kući

Sredstva za čišćenje veš-mašine

Pranje veša? Nekad je bio dovoljan jedan potok i jedan sapun. Sada – najnoviji prašak za beli i šareni veš, u tabletama ili tečni, sredstvo za pranje vune, sredstvo za očuvanje boje…  A onda sve to, ali za mašinu. Otprilike deset proizvoda za jedno pranje i još fali samo da mašina za veš traži da je isfenirate. Umesto tretmana u salonu, sipajte dve čaše belog sirćeta u bubanj i neka se okreće.

Šta biste vi izbacili kao potpuno nepotrebno?


Vesna Marić

Comments