Modna kuća House of Worth ima zanimljivu istoriju. Naime, Čarls Frederik Vort (Charles Frederick Worth) je rođen u Engleskoj, da bi se 1864. godine preselio u Pariz i uz podršku bogatog švedskog gospodina Ota Boberga (Otto Bobergh) lansirao krojački biznis.

Čarls brzo dobija podršku i posao od mnogih bogatih i poznatih žena iz zemalja, kao što su: Francuska, Italija, Španija, Portugalija, Rusija, Nemačka, Austrija; uključujući Ketrin Volters (Catherine Walters), groficu Kastiljone (Countess di Castiglione) i austrijsku princezu Paulinu Maternih (Pauline von Metternich). Naimenovan je i kao sudski dizajner za vreme carice Eugenije (Eugéne), žene Napoleona III (Napoléon III). Klijenti su dolazili sa raznih strana da posete Čarlsov atelje u Parizu i to u tolikom broju, da je morao da počne da odbija pojedine klijente da bi zadržao ekskluzivnost svojih kreacija i brenda koji se polako ali uspešno rađao.

Studenti mode sa raznih strana uče o Čarlsu Vortu kao nekome ko se pamti po tome što je mnogo puta prvi uveo neke stvari u modnu industriju, a one su relevantne i prisutne i danas u modnoj industriji. Čarls je postavio nove obrise ženske figure, prvi je postavio oznaku marke na svoje kreacije i svoje kreacije predstavio na modelima na reviji. To je bilo revolucionarno u svetu mode i slobodno ga možemo smatrati ocem visoke mode (Haute Couture). Prva kolekcija Haute Couture prikazana je 2010. godine u Parizu, a kolekcija za proleće i leto 2013. godine vraća brend House of Worth svom nasleđu. Vraćanje brenda njegovom nasleđu i prestižu, pogotovo ako je njegov osnivač legendaran u modnom svetu, nije mali – a ni lagan – zadatak, ali je veoma uzbudljiv. I pošao je od ruke Riši Mehta (Rishi Mehta) i njegovom timu koji upravljaju modnom kućom House of Worth. Proleće i leto 2013. godine donose eleganciju i izraženu formu i kroj, kao i prelepe haljine koje naglašavaju tanak struk i bokove.

bez haljina sa crnim i bez haljina sirena kroja slika1 Proleće i leto na modnim pistama: House of Worth

Elegantne i upečatljive haljine

bela i crna maksi haljina slika 2 Proleće i leto na modnim pistama: House of Worth

Futuristička elegancija koja ističe tanak struk i bokove

bez haljina midi duzine i crna mini haljina slika3 Proleće i leto na modnim pistama: House of Worth

Neobičan kroj koji privlači poglede

crna mini haljina i bela mini haljina slika 4 Proleće i leto na modnim pistama: House of Worth

Poigravanje ženskom siluetom i formom deo su nasleđa brenda House of Worth

Izvor fotografija: vogue.co.uk


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga “Street Colors and Fashion”.

Comments