Haute Coture kolekcija brenda Iris Van Herpen predstavlja spektakularnu Iris (Iris Van Herpen) čija kreativnost nema granica. Njene kreacije su zaista inspirativne, pravi dragulji u modnoj industriji. Brend i kreacije odlikuje ogromna kreativnost i izuzetno složen futuristički rad. Tokom 2007. godine Iris Van Herpen je pokrenula sopstvenu liniju, a od jula 2011. godine ona je gostujući član pariskog Udruženja kreatora visoke mode (Parisian Chambre Syndicale de la Haute Couture) pri francuskoj modnoj federaciji (Fédération française de la couture). Podsetiću vas da je ona prva uvela 3D tehnologiju štampanja u modi koju danas koriste i mnogi drugi dizajneri. Njena ovogodišnja kolekcija za proleće i leto 2013. godine je četvrta po redu gostujuća kolekcija kojom ona istražuje elektricitet tela.

Eksperimentišući njegovim korišćenjem u oblasti stvaranja, ova kolekcija pokušava da elektricitetu tela da opipljivo kretanje i moć. Sposobnost svetlosti i elektriciteta da promene svoje stanje i tela reprodukuje se najviše korišćenjem savremenih tehnologija, a Iris Van Herpen bi se mogla opisati kao modni alhemičar koji uspešno sarađuje sa arhitektama, umetnicima i istraživačima. Pri dizajniranju svojih kreacija oslanja se na ideju kretanja i fleksibilnosti. Ako posmatramo modu kao vrstu umetnosti, Iris slobodno možemo smatrati umetnicom koja stvara u okviru mode, ali ne robuje trendu, već su komadi koje ona dizajnira samo sredstvo njenog likovnog izražavanja. Njena moda se najčešće definiše kao skulptoralna. A njeni komadi u interakciji sa telom u pokretu daju pravu sliku, stvarajući jedinstveni doživljaj. Njen futuristički dizajn osvaja.

bele sa crnim futuristi ke haljine slika1 Proleće i leto na modnim pistama: Iris Van Herpen

Iris svojim kreacijama daje smele izreze na koje bi se retko koji drugi dizajner odlučio

bela haljina sa crnim pojasom i bela cupava haljina slika2 Proleće i leto na modnim pistama: Iris Van Herpen

Futurističke i smele kreacije

bela haljina sa cupavim i crna haljina sa bodljama slika3 Proleće i leto na modnim pistama: Iris Van Herpen

Skulptoralna moda je plod korišćenja tradicionalnih tehnika rada i savremenih tehnologija

dve crne kratke haljine slika4jpg Proleće i leto na modnim pistama: Iris Van Herpen

Vrlo neobične i jedinstvene kreacije

crno bela kratka i crno bela maksi haljina slika5 Proleće i leto na modnim pistama: Iris Van Herpen

Tek kada je telo u pokretu ovi komadi daju pravu sliku jedinstvenog doživljaja i umetničkog osećaja

Izvor fotografija: vogue.co.uk


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga “Street Colors and Fashion”.

Comments