Dvije stvari o kojima Alber Elbaz (Alber Elbaz), modni dizajner kuće Lanvin, uvijek vodi računa su kroj materijala i mogućnost da se u njegovoj odjeći žena slobodno kreće i ispunjava obaveze. Kaže da je uvijek okružen ženama, i u studiju i u životu pa nije slučajno što kreirajući odjeću uvijek humanizuje predmet svog rada, jer zna kakva očekivanja žene imaju od garderobe.

Kako objašnjava, u kolekciji za proljeće/ljeto 2013. godine sve je u čistoći i preciznosti, a ne minimalizmu. Uvrstivši klasične odijevne predmete kao što je mala crna haljina, odijelo i haljina na jedno rame u svoju kolekciju, dizajner ih apstrahuje u kvadrat. A kalsicizam je neprestano usavršavanje kvadrata.

U kolekciji je prikazan spoj muškog odijela i japanskog kimonoa, ali orijentalna dekoracija nije prisutna nego boje podsjećaju na francusku umjetnost kasnog devetnaestog stoljeća. Po njegovom mišljenju, treba kreirati pantalone da bi žene uvijek iznova poželjele novu haljinu pa se dijelovi haljina iz ove kolekcije vezuju origami mašnama, a asimetrija se uočava na skoro svakom odijevnom predmetu.

Iako crna preovladava, za one koji proljeće ne vide u tamnim tonovima, Lanvin predlaže kolor blok žute, ljubičaste i plavo-zelene, koje na satenu dobijaju još intenzivniji ton.

Kosa je prebačena na jednu stranu, a manekenke jure pistom predstavljajući samouvjerenu ženu koja se osjeća prijatno u onome što nosi. Modni kritičari nisu bez razloga rekli da je Alber Elbaz ovom kolekcijom Lanvinu dao moć.

Slika 174 Proleće i leto na modnim pistama: Lanvin

Kratke jakne i asimetrični reveri

Slika 255 Proleće i leto na modnim pistama: Lanvin

Origami mašna umjesto pojasa i kroj inspirisan kimonom

Slika 342 Proleće i leto na modnim pistama: Lanvin

Umjesto male crne haljine

Slika 437 Proleće i leto na modnim pistama: Lanvin

Haljine neutralnih boja i neobičnog kroja

Slika 528 Proleće i leto na modnim pistama: Lanvin

Oskudna garderoba ne mora biti vulgarna


Kristina Pantelić je studentkinja novinarstva koja vjeruje u moć univerzuma i misli. Uživa u slatkišima, čaju, čitanju blogova i nikako joj ne ide pisanje o sebi u trećem licu.

Comments