217 Provod kvare stvari male

Sitnice život znače, a kada su godišnji odmori i putovanja u pitanju, posebno je važno obratiti pažnju na sve male, a tako neophodne stvari. Kada se već jednom otisnete na putovanje, kasno je za sve ono što ste zaboravili kod kuće. Zato se na vreme informišite o svemu što vas čeka.

Stvari s kojima nema šale!

Ponesite račune skupih tehničkih stvari (digitalna kamera, laptop računar, foto ili radio aparat). Ako ih nemate, mogući su problem na carini.

Vredan zlatni nakit zahteva istu vrstu opreza, pa ne propustite da ga prijavite prilikom prelaska granice.

Poseban oprez je potreban kad je u pitanju pasoš. Napravite duplikat svih važnih dokumenata koje nosite.

Nestanak pasoša prijavite odmah policiji u mestu u kom se nalazite, najbližoj ambasadi Republike Srbije.

Novac – Raspitajte se kod koga treba da se obratite u slučaju da vam ukradu novac ili kreditne kartice.

Zapišite naziv, adresu i broj telefona hotela u kojem nameravate odsesti. Može se desiti da se izgubite, a onda vam pamćenje neće baš najbolje raditi.

I još ne zaboravite…

Neophodne lekove nosite u ručnom prtljagu, u slučaju da vam zatrebaju pametno je da se nalaze blizu vas.

Kupujete poklone? Napravite spisak ljudi kojima želite nešto da kupite pre odlaska na put.

Rezervne baterije za fotoaparat ili kameru dobro će vam doći. Nećete uvek biti u mogućnosti da ih kupite, zato je uvek dobro imati ih pri ruci.

Datume praznika zemlje u koju putujete proverite pre polaska. O njima često zavisi koji će vam objekti i manifestacije biti dostupni.

Lokalne običaje obavezno prihvatite. Uživajte u tome!

Planirajte unapred!

Pune kofere pokušajte nekoliko dana pre puta da pronesete po kući. Tako ćete najbolje moći da ocenite da li su preteški. Kad počnete sa njima da jurite po aerodromima , biće kasno da to primetite.

Pakujte stvari tek onda kad napravite spisak. Tako ćete najlakše primetiti da li ste preterali.

Za izgužvanu odeću ima leka. Ponesite malu bocu sa raspršivačem,napunite je vodom, ”pofajtajte” odeću i ostavite da visi neko vreme. Pomaže!

Tanku platnenu torbu ponesite u slučaju da nameravate da kupujete neke stvari na letovanju. To će vam olakšati carinski pregled jer će nove stvari biti odvojene za kontrolu.

Nasmejte se nevoljama! Ako ne možete uživati u nepredviđenim događajima, nemojte ni kretati na put. Zauzmite pozitivan stav, tako je sve lakše!


Marijana Katić je studentkinja novinarstva. Uvek nasmejana i spremna za nove izazove. Zaljubljenik u modu, shopping, putovanja, tehnologiju i poeziju Mike Antića. Pozitivna energija, red, rad i organizacija pokreću njen svet i čine svaki dan posebnim. Omiljeni citat: ”If you never try, then you’ll never know!”

Comments