Trudnoća i porođaj su uobičajene teme među trudnicama i majkama; odnosno teme o kojima žene prilično slobodno pričaju, dele savete, svoja iskustva i na taj način se međusobno bodre i pripremaju za taj veliki i važan događaj. Osim toga, tu je i pisano štivo koje možemo da pročitamo, zatim radionice pre-natalne joge i drugih vežbi, i sve to može ublažiti stres samog porođaja.

Međutim, verovatno zbog činjenice da porođaj jeste događaj kog se pribojavamo i na koji smo maksimalno koncentrisane dok novi član porodice ne stigne na svet, mnoge žene nisu spremne na ono što dolazi odmah posle.

Dojenje.

Toliko pitanja! Holivudski prikaz dojenja deluje tako jednostavno, baš kao i sve drugo na filmovima, a u realnosti stvari su drugačije.

Sam stres oko dojenja ni ne osećaš sve dok po prvi put ne moraš koristiti pumpu za dojenje ili sprovesti komplikovanu “matematiku” kako bi bila sigurna da li majčino mleko predugo “stoji” i da li se sada to mleko možda pokvarilo?

Zato ti u nastavku dajemo odgovore na pitanja o dojenju koja se najčešće jave u prvih nekoliko nedelja sa novorođenom bebom.

philips avent 1 Evo šta možeš da očekuješ prvih dana nakon porođaja!

Šta je kolostrum i zašto je tako koristan?

Kolostrum, koji je još poznat i kao “tečno zlato”, jeste prvo mleko, bogate gustine i žućkaste boje, koje mlečne žlezde proizvode prvih nekoliko dana nakon porođaja. Sadrži nizak procenat masnoća, a visok ugljenih hidrata, proteina i antitela, koji čuvaju zdravlje bebe.

Nećeš ga imati predugo, ali ipak sasvim dovoljno kako bi u prvih nekoliko dana života, beba imala dovoljno zdrave i nutritivne hrane. Osim toga, kolostrum “gradi” imunitet novorođenčadi i čuva bebu od štetnih spoljnih faktora.

Kada će mi se “pojaviti” pravo majčino mleko?

Uobičajeno, samo nekoliko dana nakon porođaja, prvo ćeš primetiti da kolostrum postaje ređi i bleđi u boji. Dojenje bebe 8 do 12 puta na svaka 24 sata je najefikasniji način da se stimuliše proizvodnja mleka.

Zašto imam modrice na bradavicama?

Modre bradavice mogu ukazati na to da beba ne uspeva pravilno da “uhvati” bradavicu. U ranim danima dojenja, važno je naučiti bebu da pravilno sisa, jer u suprotnom osim modrih bradavica mogu nastati i ispucale bradavice, pa i doći do krvarenja.

Kako bi beba pravilno “uhvatila” bradavicu, stručnjaci predlažu da prilikom dojenja sedneš u udobnu stolicu koja ti pruža adekvatnu potporu za leđa. Od velike pomoći može biti i jastuk za dojenje kako bi bolje pozicionirala bebu tokom dojenja, tako da je naslonjena svojim stomakom na tvoj.

Međutim i pored svega toga, bradavice ti mogu biti osetljive i bolne, ili pak uvučene, te ti od velike pomoći mogu biti silikonske zaštite za bradavice, napravljene od veoma finog i mekog silikona bez mirisa i ukusa. Oblikovane su tako da bebi omoguće dodir sa kožom i da nastavi da stimuliše zalihe mleka dok sisa.

philips avent 2 Evo šta možeš da očekuješ prvih dana nakon porođaja!

Da li moja beba dovoljno jede?

Dokaz je u pelenama! U prvih šest nedelja, možeš da očekuješ najmanje pet do šest mokrih pelena dnevno, kao i da se tvoja beba ukaki tri do četiri puta na dan. Naravno, i dobijanje na težini je dobar znak. Novorođena beba bi trebalo da u proseku dobija oko 170 grama nedeljno na kilaži.

Da li mi je zaista potrebna pumpica za dojke?

Pumpica za dojke je zaista jedan od najpraktičnijih i najznačajnijih proizvoda koje možeš nabaviti i koje će ti mnogo olakšati dojenje. Nekim ženama odmah nakon porođaj grudi budu pune kolostruma, te ako beba odmah ne počne sa dojenjem, grudi budu vrlo bolne i teške.

Takođe, ukoliko imaš previše mleka, što takođe može biti slučaj, mleko ćeš morati da “izmuzeš”. U suprotnom, može doći do upale mlečnih žlezda i mastitisa – zapušenog mlečnog kanala. Tako, da ukoliko je dojka tvrda i nakon dojenja bebe, izuzetno je važno nastaviti masažu i uz pomoć pumpice “izmuzeti” ostatak mleka.

Pumpica se jednostavno koristi i vrlo intuitivno sklapa, a možeš birati između udobne ručne pumpice poput ovog Philips Avent modela, koji dolazi sa udobnim i mekanim jastučićem koji tokom pumpanja nežno oponaša bebino sisanje kako bi se omogućilo prirodno proticanje mleka, a efikasnost je klinički dokazana.

Druga opcija je električna pumpica, koja kada se uključi, automatski počinje da radi u načinu rada nežne stimulacije kako bi podstakla protok mleka.

Comments