Pas je čovekov najbolji prijatelj. Zaista, ko je više pomagao našim praistorijskim praprecima, od vernog canis lupus familiaris-a (ili jednostavnije – kučeta)? Lavežom su upozoravali na opasnost, gonili su divljač, čuvali stoku, igrali se s decom. Danas je nezamislivo biti slavna ličnost bez kučenceta. U zavisnosti od toga da li ste holivudska šmizla, šmekerski muzičar ili britanska princeza, od vas se očekuje da šetate prigodnu pasminu.

prvafotka Psi poznatih: Trendovi u 2011.

U Holivudu su terijeri svih vrsta uvek bili omiljeni. Džek rasel terijeri (Jack Russel terrier) gostovali su u toliko TV serija i filmova da su postali obavezni pratioci (mačo) tipova starog kova. Nasuprot uvreženom mišljenju, stečenom iz filmova i serija, da su mirni i inteligentni psi, džek raseli su prilično neobuzdana rasa koju morate dobro da uposlite ukoliko ne želite skakutavu nevolju.

fotka2 Psi poznatih: Trendovi u 2011.

Jorkširski terijeri nikad i nisu izlazili iz mode. Ako išta, nadživeli su pudlice, lasa apso i druge ručne pse kao vrhunski holivudski psi. Paris Hilton je pokušala da nametne čivave kao nove modne pse, ali “jorkiji” uzvraćaju udarac. Nalaze se u brižnim rukama Anastasije (Anatacia), Žizel Bundšen (Gisele Bundchen), Majli Sajrus (Milley Cyrus), Hilari Daf (Hillary Duff), Karmen Elektre (Carmen Electra), Misi Eliot (Missy Elliot), Vitni Hjuston (Whitney Houston), Lindzi Lohan (Lindsay Lohan), Heder Loklir (Heather Locklear), Natali Portman (Natalie Portman), Ivanke Tramp (Ivanka Trump), Mirande Ker (Miranda Kerr) i Orlanda Bluma (Orlando Bloom), zatim Tare Rid (Tara Reid), Moli Sims (Molly Sims), Britni Spirs (Britney Spears), Naomi Vots (Naomi Watts), Paris Hilton (Paris Hilton), Vanese Vilijems (Vanessa Willliams) i Venus Vilijams (Venus Williams). Šta kažete? Nije loše za minijaturne pse koje su mlinari u Engleskoj gajili za lov na pacove?

trecafotka Psi poznatih: Trendovi u 2011.

Drugi najpopularniji psi Holivuda jesu mopsovi. Premda su od davnina rado viđeni na svim evropskim dvorovima – Marija Antoaneta ih je uzgajala, kao i holandska kraljevska loza Oranž, kraljica Viktorija, te kineska dinastija Šang – mopsovi su tek odskora gosti u Holivudu. Slavni vlasnici su Bili Džoel (Billy Joel), Džerald Batler (Gerald Butler), Goran Višnjić, Hju Lori (Hugh Laurie), Džesika Alba (Jessica Alba), Paris Hilton, Tori Speling (Tori Spelling), Vudi Harelson (Woody Harrelson), Deniz Ričards (Denise Richards).

cetvrtafotka Psi poznatih: Trendovi u 2011.

Velški korgiji još od desetog veka naše ere love štetočine na imanjima velških seljaka. Čuvaju kuću i pomažu u stočarskim poslovima. Kraljica Elizabeta II uzdigla ih je do statusa kraljevskog obeležja. Rasa je veoma kasno priznata, a postala je poznata i tražena zahvaljujući fotografijama kraljice i njenih mezimaca. Jedna od glavnih drama koje okružu Viljema i Kejt jeste upravo trenutak kada će mladi par odabrati kućnog ljubimca. Stotine uzgajivačnica već im je ponudilo štence, a predviđanja idu od očekivanja da princ i princeza usvoje mešanca iz azila, do nade da će se kraljevski par, ipak, odlučiti za čistokrvnu englesku pasminu.

fotka5 Psi poznatih: Trendovi u 2011.

Osim što su statusni simbol, psići pružaju mogućnost slavnim ličnostima da iskažu bogatstvo, moć i ekstravaganciju. Hit ove godine među kučićima slavnih jesu: pseći rođendani, porodične fotografije sa ljubimcima, hidroterapija za pse, pseće igračke (a la Cezar Milan), posebne činije za hranu koje podstiču psa da sporije jede (i tako čuvaju zdravlje), putovanje s psima (paparaci neprestano slikaju slavne dame s kučićima na aerodromu LAX), veštačka trava (anti-bakterijska, razume se) umesto betona ili zemlje, pseća joga (takozvana “doga” – uključivanje pasa u joga vežbe).

dogbirthday Psi poznatih: Trendovi u 2011.

A vi? Da li ste “dog person” ili “cat person”? Šta mislite o životinjama slavnih i slavnim životinjama? Da ste slavni, da li bi i vaš ljubimac postao slavan?


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments