Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Psihološki i emocionalni uzroci raka – stavovi medicine i holistike

Psihološki i emocionalni uzroci raka – stavovi medicine i holistike

1/3

Uverenje da su sve bolesti povezane sa stanjem našeg uma i duha, sa našim emocijama i da su mnoge posledica nagomilanog stresa i potisnutih osećanja, od devedesetih godina prošlog veka do danas, sve je rasprostranjenije. Ljudi ponekad biraju da se leče raznim oblicima alternativne medicine, pa čak i kad su u pitanju najgore bolesti kao što je rak, radije nego da izaberu konvencionalne medicinske metode. Popularna psihologija promoviše moć pozitivnog mišljenja, i uopšte moć mišljenja, stavova i ubeđenja, a mi u svom iskustvu veoma često nalazimo potvrde za to. Medicina nije zauzela zvaničan stav, ali naučnici su se bavili istraživanjima onoga što ljudima deluje razumno, razumljivo i prihvatljivo, pa je tako u istraživanju nemačkog Centra za istraživanje raka utvrđeno da se čak 61 posto ispitanika slaže se s tvrdnjom da psihički stres može uzrokovati rak. Ipak, nauka nema dokaze za to. Naučnici misle da je stav da se neko može razboleti od raka zbog stresa na radnom mestu, ili zato što je izgubio voljenu osobu, naučno neodrživ. Rak se razvija zbog faktora kao što su genetska predispozicija, nezdravi životni stilovi (pušenje), ili eto, iz čiste slučajnosti. Što zvuči prilično proizvoljno i uskogrudo, kao da stres i potisnuta osećanja ne mogu da se svrstaju u nezdrave stilove života. Dalje, neki naučnici tvrde da nema nikakvih dokaza da se pozitivnim stavom može izbeći rak, što generalno iskazuje skepticizam prema pozitivnom mišljenju, mada lekari dobro znaju koliko je važan nečiji duh u borbi sa bolešću – to da li se neko predao i nema volje za životom, ili je borac i preduzima sve što može da pomogne sebi i da se bolje oseća.

christopher campbell 37569 unsplash Psihološki i emocionalni uzroci raka   stavovi medicine i holistike

Oni koji se bore sa opakom bolešću, svedoče o tome da su osetili potrebu da potraže pomoć psihologa, zbog onog što osećaju vezano za bolest, a mnogi su pronašli sopstvene načine da se opuste i održe vedrinu i životnost. Takođe, reakcije prijatelja i porodice mogu da budu dodatni teret za bolesne, kao što mogu da budu i podrška i pomoć – istraživači iz nemačkog Centra, savetuju bližnjima da ne rade ono što bi sami očekivali u takvoj situaciji, nego da neposredno pitaju osobu šta joj je potrebno.

Dobronamerne i banalne primedbe kao što su “samo misli pozitivno” ili “savladaćeš ti to!” umeju da budu jako iritantne.
Evo kako, sa druge strane, izgleda holistički stav po pitanju raka ženskih organa i dojke, od kojih žene tako često stradaju.

Editors choice