Ako niste u stanju da disciplinovano držite dijetu, ili imate loše iskustvo sa dijetama koje ne pomažu, to znači da ste sebe sabotirali i da će vam, umesto dijete, više koristiti psihološki trikovi.

Budite svesni svojih slabosti

Posežete za čokoladom, da priredite sebi kratkotrajno uživanje, da se nagradite i utešite, jer ste u PMS-u, ili se borite sa nekim zahtevnim projektom, ili se osećate usamljeno i bez podrške. U redu, ali nemojte se nagrađivati i tešiti svakog dana – ograničite slatkiše na jednom u nedelju dana. Osmislite neki lukavi razlog za nagradu i utehu – recimo, petak neka bude dan posta, kada ćete jesti samo salate i voće i piti vodu i limunadu, a onda se u subotu počastite omiljenim slatkišem. Ovim trikom postižete dve stvari – uvodite dan čišćenja organizma, a kad ga uspešno sprovedete, zaslužujete nagradu. Niste sebi ništa uskratili i zabranili i prevarili ste unutrašnjeg sabotera, koji mrzi ograničenja i zabrane i podriva ih na svaki način. Kad vam ovo pođe za rukom, bićete veoma zadovoljni sobom. Upotrebite isti trik i za drugu hranu na koju ste slabi. Uvedite dan za testenine i hleb, ali zato drugim danima nemojte jesti ništa što sadrži brašno. I kad dođe taj dan, ako vam je pica omiljena hrana, jedite picu celog dana, za sva tri obroka.

glad Psihološki trikovi: Kako da PREVARITE glad?

Kad vas spopadne “vučija” glad, sačekajte malo

Urgenti poziv organizma da ga nahranite, ne dolazi zaista iz vašeg praznog želuca, nego iz glave. Ukazuje na neku drugu potrebu, čije zadovoljenje ste prestali da tražite, zbog neke traume ili lošeg iskustva, zbog nekog bolnog preloma koji je nastao na emotivnom nivou. Jer nije istina da morate nešto odmah da pojedete. Nećete pasti u nesvest (osim ako nije u pitanju neki zdravstveni problem), svakako nećete umreti od gladi, niti ćete doživeti nervni slom. Uopšte vam se ništa loše neće dogoditi, ako ne jedete. Sačekajte pet minuta, pa ćete se uveriti. I nemojte sedeti i gledati u sat i osećati se kao logoraš, nego uzmite nešto da radite i recite sebi da ćete jesti kasnije, kad to završite. Uvek ima nečeg što vam efikasno skreće pažnju – igrajte igricu, razgovarajte telefonom, sredite sobu, radite vežbe, izađite napolje i prošetajte jedan krug. Kad utvrdite da ste i dalje živi i zdravi i da vam poriv za hranom više nije tako jak, odložite obrok još malo. Osećaćete se kao pobednik i bićete motivisani da ne popuštate svojim podsvesnim mehanizmima.

Comments