Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

Mikro trend: Ovaj detalj čini da svaki autfit izgleda super-moderno!

Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Put do uspeha: Šta treba da zna jedan stažista

Put do uspeha: Šta treba da zna jedan stažista

Ukoliko ste dobili priliku da u nekoj firmi stažirate i tako steknete određenu praksu i pokažete da ste neko koga bi bilo dobro zaposliti za stalno, morate dati sve od sebe.

To svakako ne znači da smete da kasnite dvadeset minuta i pojavite se u takvoj garderobi koja će naterati nadređene da se zapitaju da li ste pošli na posao ili trening.

Kada je ovakva prilika u pitanju, veoma je važno da se pokažete u najboljem svetlu od prvog dana.

Zato, ukoliko imate neke nedoumice, pre početka prakse, postavite ova pitanjma:

Da li postoji dress code?

U nekim firmama su veoma stroga pravila oblačenja, dok je u drugim situacija malo opuštenija. Čak i ukoliko mislite da je nemoguće pogrešiti sa dubokom, klasičnom suknjom i košuljom, ipak proverite. Negde insistiraju na pantalonama. Pitajte i koliko ćete morati da stojite u toku dana. Ukoliko vaš posao podrazumeva stajanje, zaboravite na štikle.

mcx catherine unspoken dress code Put do uspeha: Šta treba da zna jedan stažista

Isplata

Sasvim je na mestu pitati koliko, kako i kada ćete biti plaćeni za svoj rad. Upitajte da li plata dolazi jednom ili dva puta mesečno, da li ćete dobiti novac na ruke ili preko računa u banci. Tako ćete moći lakše da rasporedite svoje troškove.

Kome da se obratite?

Nedelju dana pre početka pozovite HR-a i raspitajte se kome bi trebalo da se obratite svog prvog dana. Naročito ukoliko je velika firma, ne možete da očekujete da kad se pojavite na vratima svi znaju ko ste i zašto ste došli. Izbegnite neprijatnosti i višesatna lutanja po firmi i raspitajte se na vreme.

Kako izgleda prosečan dan na poslu?

Pitajte šta se sve očekuje od vas. Da li ćete morati da spremite kafu nadređenima, da kopirate, da radite dodatne projekte, javljate se na telefon? Steknite ideju o tome kako će izgledati vaš prosečan dan na poslu kako biste se pripremili psihofizički. Takođe, ukoliko postoji nešto za šta se niste prijavili i ne želite to da obavljate, bolje je da to odmah saznate i razgovarate o tome na vreme.

Šta treba da ponesem?

Da li treba da ponesete svoju šolju za kafu? Digitron? Heftalicu? Ono što bi svakako trebalo da imate je notes i hemijska kako biste zapisali sve.

137225 600x403 basic office supplies Put do uspeha: Šta treba da zna jedan stažista

Da li se radi i prekovremeno?

Šefovi dosta očekuju od novajlija i najčešće je to ostajanje posle isteka radnog vremena. Raspitajte se da li je to samo ponekad, ili ukoliko niste stigli da obavite sve zadatke, ili je to uobičajeno? Takođe treba da vas interesuje da li se prekovremeni rad plaća ili da li ukoliko određeni broj dana ostajete prekovremeno, možete da uzmete slobodan dan.

U koliko sati se dolazi na posao?

Naravno da ne treba da kasnite, ali ne treba ni da dođete mnogo ranije, pa da čekate i dosađujete se, a ujedno stvarate pritisak ostalima, naročito nadređenom, koji možda još nije stigao da se pripremi za vaš dolazak, a vi ste već tu. Zato pitajte kada je pravo vreme da se pojavite.

Postoje li parking mesta?

Ukoliko dolazite kolima na posao, svakako da će vas zanimati da li firma ima svoj parking, a ukoliko nema, gde je najbliži parking i koliko se plaća. Ukoliko je komplikovano za parkiranje, razmislite o tome da dođete prevozom.

Pauza za ručak?

Kad je pauza i koliko traje, svakako će vas zanimati. U zavisnosti od odgovora, znaćete i da li imate vremena da odete u restoran ili je pametnije da ponesete gotov ručak od kuće. Koliko god vam se ovo činilo nevažnim, verujte da ćete se, ukoliko se ne pripremite za ručak i rešite da ceo dan prođete bez jela, ubrzo ozbiljno pokajati.

Lenka Gatić

Editors choice