Za sve ljubitelje putovanja i nepopravljive sladokusce pripremili smo poslastice zbog kojih ćete poželeti da zgrabite kofere i upustite se u avanturu koja će vas odvesti u daleke krajeve sveta. Sledi deset autentičnih poslastica koje su ponos zemalja iz kojih potiču.

1. “Apfelstrudel”, Austrija

Ova alpska zemlja posebno se diči ovim jednostavnim, ali izvanrednim dezertom. Reč je o štrudli sa jabukama koja je danas popularna širom sveta, ali malo njih zna da poreklo vodi upravo iz Austrije. Originalni recept je star više od četiri stotine godina, ali su vremenom u njega unete mnoge izmene, tako da u samoj Austriji možete pronaći na desetine različitih, ali jednako ukusnih, varijanti ove štrudle.

Strudla i soljica kafe Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Nezaobilazna poslastica u Austriji

2. “Melktert”, Južna Afrika

Reč je o neobičnom i laganom tartu od mleka. Iziskuje veoma jednostavnu pripremu, a  sastoji se od testa bogatog mlekom i fila načinjenog od šlaga. Ukoliko vas put nanese u ovu afričku zemlju, ne smete propustiti da probate ovu prekrasnu tradicionalnu poslasticu.

Tart Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Za prepoznatljiv ukus ovog tarta zaslužno je mleko

3. “Dulce de leche”, Argentina

Za ovaj slatkiš se veruje da je nastao baš u Argentini, ali je danas izuzetno popularan u svim zemljama Južne Amerike. Zapravo, reč je o bomboni napravljenoj od mleka, a nastaje od karamelizovanog šećera u zagrejanom mleku. Ova karamela možda ne deluje isuviše egzotično, ali to svakako ne utiče na nezaboravan osećaj prilikom konzumacije ove poslastice.

Karamela u metalnoj solji Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Pravi izbor za ljubitelje karamele

4. “Kurtoscalacs”, Mađarska

Ovaj zanimljivi kolač pravi se u obliku valjka. Hrskav je i izdašan, a posebno značajni su začini koji mu daju specifičan ukus. Najčešće se koriste cimet i vanila, a može se posuti seckanim bademima ili orasima. Po mišljenju mnogih ovo je najukusnije pecivo u Mađarskoj.

Valjkasti dezert sa listicima badema Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Ovo je najstarije tradicionalno pecivo u Mađarskoj

5. “Anmitsu”, Japan

Ovo slatko japansko jelo staro je nekoliko decenija. Sastoji se od sitno isečenih kockica crvene alge, slatkog azuki pasulja, pirea od graška, želea i voća isečenog na kriške. Pre konzumacije obavezno se prelije slatkim crnim sirupom.

Voce u ciniji Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Neobično i egzotično – za sve one koji uživaju u novim ukusima

6. “Pavlova”, Novi Zeland

Koliko je ovaj dezert izuzetan svedoči činjenica da je dugo postojala borba čija je ovo nacionalna poslastica – Novog Zelanda ili Australije, sve dok zvanično nije doneta odluka da je Novi Zeland jedini vlasnik ovog slatkog brenda. Ova torta je naziv dobila po slavnoj balerini Ani Pavlovoj (А́нна Па́вловa), a karakteristična je po nežnom, svetlom izgledu, kao i laganom ukusu. Reč je o kombinaciji kreme, kore za puslice i crvenog voća.

Vocna torta Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Postoje dve verzije torte – sa belim korama i tamnim filom, i obrnuto

7. “Rabri”, Indija

Ova poslastica je najpoznatija u severnom delu ove zemlje. Priprema se tako što se zagreva mleko u koje se posle dodaju orasi, začini i šećer. Veoma često, ovaj dezert se služi i kao zamena za ceo obrok.

Beli krem u dezertnoj casi Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Rabri je takođe veoma popularan u Pakistanu

8. “Pastel de nata”, Portugal

Veruje se da je ovaj dezert nastao početkom 18. veka. U pitanju su male korpice izrađene od kiselog testa punjene kremom od jaja. Najčešće se posipaju cimetom i šećerom u prahu, a jedna od napopularnijih varijanti je ona sa ukusom limuna.

Korpice sa zutim filom Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Omiljeni doručak u Portugalu

9. “Cheesecake”,  SAD

Većini je dobro poznat ovaj osvežavajući kolač od sira. Danas postoji mnogo varijacija ovog kolača, ali verujemo da je najpoznatiji onaj sa prelivom od crvenom bobičastog voća.

Cizkejk sa jagodama Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Savršena kombinacija kiselog i slatkog

10. “Tiramisu”, Italija

U prevodi, ime ovog kolača znači: “Podigni me” i zaista ovaj kolač će vas naterati da se osećate kao da letite. Ovo je jedan od najpoznatijih kremastih kolača na svetu, a odlikuje se neodoljivom kombinacijom sira i kafe.

Tiramisu na tanjiru Put oko sveta do deset najboljih dezerata

Tiramisu– najlepši način da upoznate Italiju


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Comments