Da je čokolada mnogo više od same poslastice najbolje govori trend “čokoladnih” putovanja. U pitanju su turističke ture na kojima se obilaze isključivo muzeji, prodavnice i fabrike najrazličitijih tipova čokolade.

Sama čokolada i čokoladni proizvodi karakteristični su za mnoge gradove. Čini se da Evropa prednjači, pa se na mapi “čokoladnih destinacija” nalaze Cirih, Brisel, Turn, Barselona i mnogi drugi.

Švajcarska mlečna čokolada, praline od limuna u Barseloni, bogati italijanski sladoledi, najsočniji njujorški mafini sa čokoladom – sve je i te kako vredno pomena. Ipak, ovaj put izdvajamo destinacije za istinske ljubitelje i poznavaoce ovog najpopularnijeg slatkiša na planeti.

148 Put oko sveta u potrazi za najboljom čokoladom

Čokoladni turizam - posete najslađim destinacijama

Brisel, Belgija

Za belgijsku čokoladu svaki opis je suvišan. Predlažemo da posetite muzej kakaa i čokolade, gde pored degustacije možete i saznati poneku tajnu za pravljenje ove poslastice. A najživopisnije i najukusnije praline jesu marke Wittamer – “Isabelle” u sebi kriju tamnu čokoladu punjenu marcipanom sa ukusom pistaća, a “Leslie” mlečnu čokoladu sa karamelisanim ananasom. I kada se nađete u Briselu, ne propuštajte čokoladne fontane, sigurno se nećete razočarati.

338 Put oko sveta u potrazi za najboljom čokoladom

Za belgijskog proizvođača Wittamer karakteristična je crvena pralina u svakoj kompoziciji

Pariz, Francuska

Iako su je, možda, testa i sirevi bacili u drugi plan, čokolada u francuskoj prestonici ipak je nadaleko poznata i poštovana. Bilo da je u pitanju chaud a l’ancienne – topljena čokolada koja se dodaje u mleko, ili pak bogata crna čokolada iz Debauve et Gallais, za koju se smatra da je najbolja francuska tamna čokolada, sigurno je da ćete zaboraviti na kalorije i uživati u savršenstvu ukusa. La Cafeotheque je nezaobilazna tačka za ljubitelje kafe. Ovde ćete okusiti najraznovrsnije napitke koje kombinacija čokolade i kafe može da ponudi. Najslađe suvenire upakovane “kako samo Francuzi mogu” naći ćete u čoko-ateljeima Michel Chaudun ili Jacques Genin.

244 Put oko sveta u potrazi za najboljom čokoladom

Debauve et Gallais - najbolje što Francuska može da ponudi na polju tamne čokolade

Grenada, Karibi

Blistavobele plaže, tirkizno more i čokolada – Grenada je pravi hedonistički raj. Prodavnice lokalnih proizvođača nisu otmene kao evropske, ali garantuju užitak u čistoj čokoladi sa 82% kakaa. Sva čokolada proizvedena na ostrvu organskog je porekla sa lokalnih plantaža. Poseban delikates je čokoladni prah koji se dodaje u napitke, ali i u jela.

437 Put oko sveta u potrazi za najboljom čokoladom

Organska čokolada sa Kariba

Oahaka, Meksiko

Zar postoji bolje mesto za degustaciju čokolade od njenog rodnog grada? Još 1,100 godina p.n.e. čokolada se pravila na ovim prostorima, pa i ne čudi što neprekidno prožima gradsku istoriju i kulturu. U ulici Mina, najboljoj “ulici slatkiša” na svetu, nalaze se Mayordomo, Guelaguetza i La Soledad – porodične fabrike čokolade veoma cenjene među pravim poznavaocima ove poslastice. Pored toga što imate mogućnost da okusite pravu, tek napravljenu čokoladu, ovde možete posmatrati čitav proces njenog pravljenja, pa čak i naučiti kako čokoladu da koristite u kulinarstvu. Piletina sa avokadom i čokoladom – zašto da ne?

532 Put oko sveta u potrazi za najboljom čokoladom

"Mole Negro" - piletina sa čokoladom


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments