Puter od kikirikija je jedna od osnovnih namirnica američke kuhinje (poput kornflejksa, pite od jabuka ili palačinki). U SAD na kuhinjskoj polici gotovo će se obavezno naći bar jedna tegla kikiriki-putera, kao što je kod nas slučaj sa teglom džema ili meda. U poslednje vreme, ovaj ukusni puter počinje sve više da se koristi i kod nas.

Veliki je izvor proteina, vlakana, vitamina i minerala. Inače, poznata je hranljiva vrednost koštunjavih plodova čije redovno konzumiranje, pored ostalih prednosti, može umanjiti rizik od srčanih oboljenja.

Kikiriki je npr. izvor elementa pod nazivom fitohemijski rezveratrol (koji se takođe može naći u kožici grožđa i u crvenom vinu), a koji, sudeći po novim istraživanjima nemačkih stručnjaka, može biti značajan faktor u prevenciji nekih vrsta raka.

Na koje sve načine možete poslužiti puter od kikirikija? Evo nekoliko ideja:

Idealan i jednostavan doručak uz čaj za vas i vašu decu: namažite kikiriki-puter na hleb umesto običnog putera ili džema.

Premažite kikiriki-puterom palačinke.

Dodajte ga u voćnu salatu, kao zaslađivač. Odlično će se slagati sa ukusom voća.

kikiriki puter Puter od kikirikija

Svoj uobičajeni musli obogatite kikiriki-puterom, naročito dobro ide uz čokoladni musli ili musli od banana.

Dodajte ga u sos za tortu koji nije dovoljno gust, jer će mu povećati gustinu.

Takođe, kad pravite kolače ili torte, možete ga nekad dodati umesto margarina, jer sadrži manje masnoća.

I za kraj, predlažemo poslasticu: prelijte kikiriki-puterom kugle sladoleda od vanile ili čokolade.

Spremanje putera od kikirikija je jednostavno, jedino što vam je potrebno je blender koji danas skoro svako domaćinstvo ima.

Sastojci:

300 gr pečenog neslanog oljuštenog kikirikija
1/2 kašičice soli
par kašičica ulja (neko stavlja maslinovo)

Priprema:

Staviti kikiriki u blender i usitniti ga. Dodati so i ulje. Nastaviti sa mixiranjem. U toku mućenja praviti pauzu pa promešati smesu i opet nastaviti. Tako nekoliko puta sve dok se ne pretvori u puter.

Prijatno!

Izvor fotografija: unsplash.com


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda po malo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments