I dok je odlazak na odmor već tradicionalni način bekstva iz grada i sjajan put do relaksacije, ume da bude i okidač za mnoge zdravstvene probleme. Ali, uz samo malo planiranja unapred, zdravog razuma i trunkom sreće, bićete spremni da obilazite prelepa mesta, jedete divne obroke i uživate u svim stvarima koje želite da radite, a da ne morate da posećujete lokalnu bolnicu.
Kako da ostanete zdravi kada…

Jedete?

Postoje dva osnovna pravila za konzumiranje hrane u stranim zemljama. Prvo – operite ruke i drugo – operite ruke! Davanje novca, hvatanje za šipku u prevozu i generalno provođenje vremena sa ljudima u novom gradu je kao da ste napravili otvorenu žurku za bacile i rekli im da pozovu sve drugare bakterije. Takođe, staro pravilo konzumiranja tek skuvane hrane u popularnim restoranima je dobro, ali ako želite da probate uličnu hranu (teško je tome odoleti, znamo), pitajte da vam je skuvaju – ne podgreju – pred vama i da vam je posluže vrelu.

hrana1 Putovanja i zdravlje: Stvari koje ste mislili da znate

Gledajte da uvek jedete proverenu kuhinju

Savet: Izbegavajte ulične sireve i generalno mlečne proizvode (šejkovi i slično), jer neke strane zemlje imaju drugačije zakone pasterizacije, što može da rezultira štetnim bakterijama.

Pijete?

Konzumacija dovoljno vode (ne pića ili kafe) je još važnija dok ste na odmoru, naročito zato što provodite više vremena na nogama nego obično. Nosite sa sobom flašicu filtrirane vode jer ćete moći da je dopunite u restoranima. Ali gledajte da je restoran u kom sipate vodu dobar, jer u suprotnom nećete biti zaštićeni od bakterija. Ako uveče pijete nešto, gledajte da je piće napravljeno ispred vas i da vas služe iz čistih čaša. Izbegavajte koktele koji sadrže mleko, i u zavisnosti od toga gde ste, izbegavajte i voće.
Savet: Kada naručujete bocu vode, proverite da li je poklopac prethodno otvoren. Nažalost, u nekim zemljama se jedna te ista bočica vode koristi u više navrata, i samo se dosipa nova voda iz slavine!

… ste negde napolju?

Ok, super, spremni ste. Čizme za šetanje, štap, majica u kojoj se ne znojite? Odlično, samo što ste u Parizu i šetate po muzejima ceo dan. Siguran način da izgledate kao turista koji ne zna gde je jeste da se tako obučete. Sve što vam je potrebno jesu udobne cipele (bez plikova, molim!) i odeća koja se ne gužva. Pokušajte da ne nosite ništa što se presijava. Lokalni lopovi ne znaju da li je ta srebrna ogrlica 500 ili 50,000 dinara! Ako radite nešto napolju, kao što je penjanje po planinama, tako se i obucite. Ali, nemojte da držite novi fotoaparat oko vrata i da tvitujete na svakih deset koraka.
Savet: Idite na neki trening pre nego što krenete na put, bilo da se radi o dugoj ruti ili kratkoj. Ako ste iscrpljeni na svakih deset minuta, nećete se lepo provesti.

… želite malo aktivnosti?

Putovanje je, između ostalog, i sjajan način da sredite liniju. Ali nema svaka zemlja iste regulacije kao neke druge. Zato je krajnje naivno pomisliti da je prelepi, zgodni tip sa plaže instruktor ronjenja ili bradati lik pijanac koji se smuca okolo. Najbolje je da se uzdate u kompanije koje će vam reći tačno kome da se obratite za određenu vrstu sporta, jer oni to već sve imaju pripremljeno. I koji god sport da birate – budite razumni. Skakanje sa stene na visini od deset metara u vodu? Preskočite. Skakanje sa klimavog mosta bandži džampom? Preskočite.

skakanje Putovanja i zdravlje: Stvari koje ste mislili da znate

Odaberite sport koji je siguran

Savet: Jedna reč: osiguranje. Gledajte da vaše osiguranje pokriva aktivnost kojom želite da se bavite. Jer, neka osiguranja to neće uraditi. Ako uzimate časove surfovanja i neku dodatnu opremu, platite dodatne klauze. Većina osiguranja pokriva samo jednu oblast.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments