Ovih dana svi koji mogu da se organizuju, rade od kuće. Savremena tehnologija to omogućava svakome ko se ne bavi proizvodnjom i terenskim radom, odnosno, svakome čiji je posao vezan za kompjuter, internet i komunikaciju. Mnoge firme omogućile su svojim zaposlenima da prenesu kod kuće odgovarajuću opremu i materijal, a mnogima je dovoljan sopstveni računar i pristup internetu. Međutim, za mnoge je rad od kuće sasvim nov koncept – koji će u budućnosti, kad sve ovo prođe, verovatno uticati generalno na promenu organizacije posla – pa im nudimo neke smernice, kako bi se lakše snašli.

rad od kuće e1584694386422 Rad od kuće: Organizuj se i ostani bezbedna

Potrebno ti je mesto za rad

Kao i ostalim ukućanima – deca prate nastavu preko TV-a i interneta, a ako oba roditelja rade od kuće, svakome je potrebno mesto za rad, odnosno, radni sto i udobna stolica. Deca u svojim sobama verovatno imaju radne stolove, ali vi niste ranije radili od kuće, pa ćete, ako pokušate da se sklupčate u fotelji iz koje uveče gledate TV, sa laptopom u krilima, brzo otkriti da vam to uopšte nije ugodno i da niste dovoljno usredsređeni. Uopšte, kućna atmosfera nije podsticajna i prva tačka fokusa vam mora biti mesto koje će do daljnjeg biti vaša “kancelarija”, makar to bio samo kutak u dnevnoj sobi ili trpezariji. Možda će biti potrebno da napravite nov razmeštaj u nekom od ovih prostora, ili da trpezarijski sto pretvorite u radni, a obedovanje preselite za manji sto u kuhinji, ali ova akcija i osmišljavanje radnog prostora, podići će nivo vaše radne energije.

Obezbedi sve što ti treba

Osim brzog interneta i dobrog računara, verovatno će vam biti potrebna veb-kamera, dobre slušalice, dodaci za pristup resursima kompanije, službeni mobilni telefon, kao i produžni kabl sa većim brojem utičnica, da biste svu tu trehnologiju priključili i punili (punjači za telefon i laptop). Takođe imajte pri ruci beležnicu (rokovnik) i olovku – nikada se ne zna kada će vam biti najbrže i najpraktičnije da nešto obavite “peške”, odnosno zapišete i ubeležite.

Comments