Sindrom izgaranja na poslu, burnout, Svetska zdravstvena organizacija proglasila je zvaničnom medicinskom dijagnozom, opisujući ga kao “rezultat hroničnog stresa na poslu, kojim ne može uspešno da se upravlja”.

Ako mislite da je sigurno opušteno i prijatno raditi od kuće, jer nemate radno vreme, možete da se naspavate i budete komotni i da usput spremite i ručak, onda nikada niste proveli dan neočešljani, u kućnom ogrtaču, zgrbljeni nad tastaturom, žureći da stignete u roku (a stalno ima nečeg što morate da završite odmah i rok je pet minuta), naručujući picu tek kad osetite da vam glad ne dozvoljava da se koncentrišete.

A kad uspete da se organizujete tako da odete do prodavnice (ustanete rano, skinete kućni ogrtač, obučete trenerku i vežete rep) i stavite krompir i piletinu u rernu (jer je to najmanje zahtevno za spremanje) i sednete za kompjuter “napadajući” dnevnu kvotu puni samopouzdanja i energije, često opet završite naručujući picu, jer se ručak ugljenisao u rerni. Naprosto ste ga zaboravili onog momenta kad ste izašli iz kuhinje i počeli da radite – i obezbedili sebi dodatni izvor stresa.

To što nemate radno vreme, uglavnom znači da ćete raditi celog dana, uključujući i vikende, a na odmor ćete ići kratko ili nikako, pritisnuti potrebom da zaradite više. Pored izgaranja, sa ovakvim ludačkim tempom rada, preti vam i izolacija, jer nemate vremena ni za sebe, a kamoli za društveni život, izlaske i zabavu.

Stručnjaci objašnjavaju da je rad u kolektivu i odlazak na posao povoljniji, jer čak i tokom najužurbanijeg radnog dana, uspevate da tu i tamo popričate sa kolegama, našalite se, napravite pauzu i popijete kafu. Iako kratkotrajni, ovi momenti interakcije i pauze, doprinose oslobađanju od stresa, a to što na posao idete uredni, ako ne i doterani (jer ipak idete među ljude) doprinosi samopouzdanju. Takođe, neke zadatke možete podeliti sa kolegama, ili ih njima prepustiti kada se ne osećate dobro. Kad radite od kuće, sve je na vama i sami ste, a prednosti domaćeg komfora pretvaraju se u zamku iz koje je teško iščupati se. Na poslu, možete bolje postaviti svoje granice, gledajući kolege koje uzimaju pauze, odlaze s posla na vreme (ne ostaju prekovremeno), dok, radeći od kuće, nemate granicu između radnog i privatnog vremena, uvek ste zauzeti i istovremeno, uvek na raspolaganju. Stručnjaci vam predlažu strategiju za organizovanje radnog vremena kod kuće, kako biste izbegli izgaranje i izolaciju.

Rad od kuće Spreči burnout sindrom i izolaciju 1 Rad od kuće: Spreči burnout sindrom i izolaciju

Napravi raspored koji uključuje početak, pauze i kraj radnog vremena

Programirajte kalendar tako da vas upozori na početak radnog vremena, pauzu za ručak i barem dve kraće pauze pre i posle ručka i na kraj radnog vremena. Tako ćete imati isti raspored kao da radite u kancelariji, a kad vam uđe u naviku da ga poštujete i upravljate se prema njemu, moći ćete da izbegnete odugovlačenje i distrakcije zbog kojih vam se radni dan beskrajno produžava i da se opustite kada završite i isključite računar.

Comments