Inače, Chicago ima 80 godina, bavi se edukacijom i autor je brojnih drugih dela u vezi sa feminizmom. Kada se pomisli na feministički umetnički program, vrlo je verovatno da će mnogi nju izdvojiti kao nekog ko je taj proces i započeo. Takođe, ono što ostaje upamćeno u njenom radu jeste i instalacija/izložba “The Dinner Party”, koja je nastala još 1979. godine. Na stolovima na instalaciji bila su ispisana imena nekih od najznačajnijih žena u istoriji.

S obzirom na to da je pravac koji ona prati radikalni feminizam, od nje možemo da očekujemo možda pomalo ekstremne izjave i stavove, odnosno stavove na koje nismo navikli. Tokom svog rada ona je govorila o toksičnoj muškosti i zapravo je to predstavila kao globalni fenomen. Naime, ona smatra da je toksična muškost zapravo jedan vid kontrole žena i čak je to uporedila sa masovnim terorizmom. Ona zapravo govori o ugroženosti žena od strane muškaraca.

Ovo nije prvi put da će neka umetnica biti uključena u jedan ovakav Diorov projekat, odnosno modnu reviju u ovom slučaju. Naime, kreativna direktorka ove modne kuće je od svog početka slavila snažne žene i svaka kolekcija sadržala je deo umetnosti, što je veoma pohvalno. I mnoge druge feministkinje bile su uključene.

Ostalo je još malo vremena da vidimo kako će izgledati ova revija i jedva čekamo da otkrijemo kako će poruke koje Judy propagira biti uključene i predstavljene u kontekstu mode. Revija će od 21. do 26. januara biti otvorena za javnost.

Naslovna fotografija: instagram.com/dior

Jelena

Comments