Rafael Nadal došao je u žižu javnosti zbog tretmana plazmom koji je koristio da brže zaleči koleno. Time će se sada pozabaviti posebna antidoping komisija.

U svetu lepote, ovim se istim tretmanom “dopingovala” Kim Kardašijan (Kim Kardashian), a nedugo potom je i Žizel Bundšen (Gisele Bündchen) pokazala svetu svoje lice krvavim flekama nakon tretmana…

Manje je poznato da se ovaj tretman već dve-tri godine radi kod nas, za obične smrtnice (koje mogu sebi da ga priušte).

PRP (platelet rich plasma) je “zvanično” ime tretmana, a kod nas ćete ga naći pod raznim imenima: autologna plazma stimulacija, pa “growth factor”, pa tretman plazmom… a u svetu su bili maštovitiji i nazvali ga “drakula tretman”.

O čemu se radi? Gde je tu krv?

Par epruveta krvi izvadi vam se iz vene, i stavi se na 5 minuta u centrifugu. Ovako se na vrhu izdvaja čista krvna plazma, dok crvena krvna zrnca padaju na dno. Plazma je bledo žuta tečnost, a ovako dobijena sadrži četiri puta veću koncentraciju trombocita – što je veoma važno, jer su u njima faktori rasta koji ubrzavaju regeneraciju tkiva. Ovakva plazma (a ne krv!) ubrizgava se metodom mezoterapije u lice.

Kod mladih osoba igla pod kožu ide pliće, kod zrelijih dublje.

Šta je ovde dobro?

Plazma je naše vlastito tkivo. Zato nema alergijskih reakcija ako ga ubrizgate pod kožu. – Pošto već više od deset godina koristim hijaluronske filere, a plazmu poslednjih pet, mogu slobodno da kažem da je plazma, kao autologni materijal, od naše vlastite krvi, bezbedniji čak i od hijalurona – kaže dr Jasmina Lalošević, pionir u estetskoj upotrebi plazme kod nas.

Osim mezoterapijski, plazma se, uz pomoć specijalnog seruma, može pretvoriti i u gelastu teksturu i koristiti kao filer da popuni bore, ili da se kao maska nanese preko lica.

Trombociti iz plazme imaju ulogu da podstaknu regeneraciju kolagena i elastina koji, znamo, daju koži mladalačku čvrstoću i elastičnost. Tretman, kažu, odlično deluje na tamne fleke, ožiljke od akni, pa onda strije, ali i na rast kose.

Kod ovog tretmana efekat se ne vidi odmah, koži je potrebno vreme da se regeneriše. Efekti su tu tek posle par meseci.

Rafael Nadal146 Rafin doping krvlju radi se kod nas   za ulepšavanje!

Za brzu sanaciju povrede kolena Rafael Nadal koristio je PRP tretman, baš onaj koji se koristi u našim estetskim ordinacijama

Plazma plus mast?

Plastični hirurzi rade kompleksnije tretmane koji kombinuju dva naša tkiva, mast i plazmu. Već znamo kako dobijaju plazmu. Mast dobijaju tako što je usisaju (kao kada se radi liposukcija) iz nekog dela tela gde je imamo više: stomak, bokovi, guza… Prečišćena mast se ubrizgava u lice sa sjajnim podmlađujućim efektima.

– U trombocitima iz naše krvi nalaze se faktori rasta, koje stimulišu tkivo na rast. Samo ubacivanje PRP-a ne može da rezultira značajnim estetskim pomakom poput kombinacije PRP i masti, koja ima veliki potencijal rasta i dobru prokrvljenost. Mast koja se uzima s leđa, bokova, stomaka, kolena…, gde god vam smeta, prerađuje se i meša sa PRP, pa zatim vraća u region koji želimo da promenimo, podmladimo ili podebljamo. Nekada je višak masti bilo zlo koga je trebalo da se rešimo, bacimo i odbacimo. Danas je to rezervoar mladosti, lepote i jedrine – kaže dr Violeta Skorobać Ašanin, naš iskusan plastični hirurg.

Koliko tretmana je potrebno? Da li boli?

Ako ste radili mezoterapiju – to je ta vrsta boli.

Kod nekih lekara dobićete anestetik kremu, dr Lalošević ima stav: – Nerado nanosim topikalnu anestetik kremu koja može da bude barijera za potpunu apsorpciju plazme u koži.

Ritam tretmana je indivudualan i nije isti za one od 30 i 50 godina. U principu, drugi tretman se radi posle mesec dana, pa posle šest meseci, i konačno godinu dana.

Tretmani održavanja se rade jednom ili dva puta godišnje.

A Rafa? Tretman plazmom je trenutno dozvoljen  u sportu. Govori se, međutim, o njegovom snažnom stimulativnom dejstvu na ceo organizam. Čeka se reč antidoping komisije… Za lepotu nikad dovoljno dopinga…

Više o raznim upotrebama PRP plazma tretmana pročitajte ovde.


Ljiljana Maričić Grujić je urednica Internet stranice Estetska.com i urednica časopisa Estetika – hirurgija&kozmetika.

 

Comments