Da li je bolje uzeti pilulu za dan posle, nakon rizičnog odnosa, ili rizikovati čekanjem – možda nisi trudna, a možda jesi, a ako je konačni izbor između pilule i abortusa, onda tu verovatno i nema nikakve dileme. Ako se pitaš koliki šok time nanosiš svom organizmu, ni tu nema neke dileme – sigurno manji nego onaj koji nastaje prekidom trudnoće.

Dakle, pilula za dan posle je hitna kontracepcija, pomoćni izlaz u slučaju moguće neželjene trudnoće, i kao takva predstavlja otkriće na kome možemo da budemo zahvalne. Istovremeno, ona nikako ne predstavlja oblik kontracepcije koji treba da nam uđe u praksu i ne preporučuje se češće od jednom mesečno. Kao rešenje svake dileme, preporuke glase – treba je uzeti u hitnom slučaju, ali treba primenjivati redovnu kontracepciju i izbegavati da se uopšte nađeš u situaciji da moraš da uzimaš pilulu za dan posle. To je odgovornost prema svom reproduktivnom zdravlju.

Da raščistimo još nešto – šta je rizičan odnos? Svaki koji je sproveden bez kontracepcije, u bilo kom trenutku ciklusa, kao i onaj u kome je pukao kondom, ili ste primenjivali metod prekinutog snošaja, oslanjali se na računanje plodnih dana, ili ste propustili da popijete pilulu za kontracepciju.

Pilula može da se kupi u apoteci, bez recepta – ona koja se koristi 72 sata nakon nezaštićenog odnosa, sa upozorenjem da je njena efikasnost od 81 do 90 procenata i vezana je za vreme. Što se pre popije, procenat zaštite je veći, a kako ističe vreme od 72 sata, on opada. Najefikasnija je kada se popije u prvih 12, do 24 časa od nezaštićenog odnosa. Postoje i pilule sa produženim dejstvom, od pet dana, koje su jednako efikasne (98 procenata) prvog, kao i petog dana, ali njih prepisuje ginekolog i ne može se kupiti bez recepta.

Iako preporuka glasi “ne češće od jednom u mesec dana” svakako nije rešenje koristiti je čak ni samo jednom mesečno. Svaki organizam je različit i žene individualno reaguju na ovu pilulu – neke kažu da nisu osećale nikakve smetnje, a druge prijavljuju da im je bilo veoma loše, da su prosto osećale kako su izvršile nasilje nad prirodnom ravnotežom u svom organizmu i da je nikad ne bi ponovo uzele. Zdrav razum svakako savetuje – oprezno, i samo u najvećoj nuždi.

Comments