Betan Hardison, poznata aktivistkinja, bivši model i osnivačica “Diversity Coalition”, čiji je član i poznata manekenka Naomi Kembel, prošle godine je pratila nekolicinu modnih revija i optužila nekoliko dizajnera da njihovim pistama šetaju copy-paste modeli. Ove godine Hardisonova je ponovo usmerila pažnju na dizajnere koje je prošle godine opomenula i, vodivši računa o broju angažovanih tamnoputih modela, javno ih je pohvalila na pokazanom napretku.

Hardisonova je posebno istakla poboljšanje prisutno među devojkama koje su nosile kreacije dizajnera Narsisa Rodrigeza, gde je napredak vidljiv u pojavljivanju četiri manekenke, i Kelvina Klajna, koji je njihovo učešće sa nula podigao na pet. Sa druge strane, modna kuća MM6 oštro je kritikovana, jer njihovu odeću nije nosila nijedna tamnoputa manekenka.

Calvin Klein Spring 20141 Rasizam na pistama?

Calvin Klein, proleće 2014.

Iako značajan, ovaj pomak je tek naznaka da bi neke stvari mogle da se promene. Kriterijumi koje modne kompanije postavljaju ponekad su povezani sa rasizmom, ponekad sa nerealnim proporcijama, a sve zajedno vodi u mnogo uništenih karijera, a nažalost i života.

Neophodno je da svi reaguju i da se trud pohvali, ali da greške, koje znače umanjivanje nečije vrednosti, ponižavanje ili odbacivanje zbog zemlje porekla ili boje kože, postanu nedopustive.

Udruženje “Diversity Coalition” najavilo je da će i u budućnosti pomno da prati razvoj ovog pitanja, ali ne možemo da se ne upitamo – da li će modna industija ipak odoleti ovim sitnim udarima?

Izvor fotografija: fashionologie.com, standard.co.uk


Vesna Marić

Comments