Sa količinom odgovornosti koja dolazi u životu, dolazi i dodatni pritisak, a u mom slučaju i novi strahovi. Da li zbog količine premora i bezbroj nepredvidivih stresnih situacija, čini mi se da je moj prag tolerancije na stres nestao. Sigurna sam da je tome doprinela i činjenica što sam postala majka, pa sam dodatno osetljivija nego inače. Samo kad pomislim šta sve u toku jednog dana treba da uradim, kako uopšte izgleda moj dan, koliko toga moram da organizujem i da iskontrolišem, a da pritom i malo spavam, nije neobično što se tako osećam. Ali ono što ja želim, jeste na prvom mestu da se oslobodim osećaja zabrinutosti, zatim svih neracionalnih strahova koji su se pojavili u skorije vreme.

Da, ja jesam majka i supruga, ali isto tako sam i direktor manjeg preduzeća, sa velikom željom da u svakom segmentu svog života napredujem. A na tom putu mi je potrebna fokusiranost i mentalni mir. Zabrinutost koja me proganja 24/7 mi ne treba u toj meri, iako je to posledica odgovornosti koju osećam prema svojoj porodici, poslovnom partneru, zaposlenima i klijentima. Potrebna mi je snaga da kontrolišem svoje misli koliko god je moguće, sa postavljanjem prioriteta. Zato ovoga puta želim da podelim sa vama savet dr Nataše Mujović Kunijević, upućen meni, ali sam sigurna da će se u tome pronaći sve prezauzete, preopterećene žene. Nataša je takođe i hipnoterapeut, i neko kod koga odlazim kada mi je u “haos u glavi”, što je slučaj i ovoga puta.

Nataša, znam da ćete mi prvo reći da odem na ODMOR, ali PRAVI ODMOR, što ću i uradi, ali zanima me šta je sledeće što mi je činiti?

Nataša: U vremenu u kojem živimo, veoma je lako izgubiti iz vida ono najvažnije – lične prioritete. Pretrpani smo informacijama od kojh su mnoge suvišne i razmišljamo o situacijama na koje ne možemo da utičemo. Da bismo promenili nešto u svom životu, moramo razdvojiti važno od manje važnog. Neophodno je da u procesu razdvajanja budemo realni, pomirimo se i stavimo na stranu situacije na koje ne možemo da utičemo na konkretan način. Jednom kada napravimo spisak prioriteta, sledeća stavka su koraci ka njihovoj realizaciji. Kako bi se izbegao stres bitna je realna podela vremena: staviti prioritete na papir i odrediti kojima od njih ćemo se baviti kog dana u nedelji je strategija koja sprečava da nam obaveze odvlače pažnju od onoga što radimo, olakšava fokus na sadašnji trenutak i samim tim čini naš rad efikasnijim.

ninamilan citat Razgovor sa terapeutom: Ne želim da budem stalno zabrinuta!
Comments