Razgovor za posao zahteva ozbiljnu pripremu. Osim već napisanog CV-ja, potrebno je dobro se spremiti za razgovor tako što ćete se informisati o kompaniji, spremiti odgovore na najteža pitanja i obući svoje najbolje odelo. Koliko god da ste spremni na razgovor, poslodavci umeju da iznenade.

Na ova pitanja ne postoje tačni i netačni odgovori, ali pogledajte kako bi najbolje trebalo da odgovorite na najteža pitanja.

Razgovor za posao Kako da odgovorite na najteža pitanja Razgovor za posao: Kako da odgovorite na najteža pitanja

Recite nam nešto više o sebi

Poslodavci žele da znaju nešto više o vama od onog što se nalazi u biografiji, da vas upoznaju kao osobu i vide da li ste dovoljno dobri za njihovu kompaniju.U odgovoru na ovo pitanje trebalo bi da kažete koji su vaši hobiji i šta volite da radite u slobodno vreme. Vaša interesovanja će dovoljno reći o vama.

Da pozovemo vašeg bivšeg poslodavca, šta bi rekao o vama?

Oni postavljaju ovo pitanje kako bi uvideli vaše sopsobnosti i kvalitete. Ako vam već poslodavci daju vremena da pričate o svojim prednostima, iskoristite to i recite kako bi vaš bivši poslodavac rekao da ste odgovorni, da sve obaveze završavate na vreme i kako vam nije potrebna pomoć drugih ljudi.

Zašto želite da radite ovde?

Oni žele da vide da li ste se infotmisali o kompaniji. Personalizujte odgovor na ovo pitanje i pokažite im da znate mnogo više nego što se nalazi na sajtu. Navedite im razloge zbog kojih je to pravo mesto tako što će te im reći koja su vaša očekivanja od rada u njihovoj kompaniji. Ovo bi trebalo da bude odgovor na jedno od najtežih pitanja.

Da li ste još negde konkurisali?

Ovo trik pitanje poslodavci postavljaju, jer jednostavno to mogu. Pokušajte da odgovorite iskreno i da sebe predstavite u što boljem svetlu. Ako ste se prijavili na još neki posao to će pokazati vaša interesovanja za tu oblast. Tačan odgovor na ovo najteže pitanje ne postoji, samo se trudite da budete što iskreniji.

Gde vidite sebe za 10 godina?

Ovo pitanje poslodavci obavezno postavljaju, jer žele da vide vaša očekivanja, kao i to da li ste vi radnik za duži vremenski period. U odgovoru na ovo najteže pitanje trebalo bi da uključite i njihovu kompaniju. Ovo će pokazati vaše profesionalne ciljeve.

Mirjana Radojević

Comments