Hot topics

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

Velikodušna osoba može da postupa naizgled sebično (obično onda kad stavlja svoje potrebe na prvo mesto, jer tako procenjuje svoje snage i mogućnosti), ali njeni izbori dolaze iz senzitivnosti, preispitivanja i vrednovanja, dok sebične osobe obično postupaju bezobzirno i bezosećajno (ne prave izbore razmatrajući osećanja i potrebe drugih i uticaj svojih izbora na njih).

Biti nesebičan, znači slušati, primati, prihvatati – ostavljajući po strani sopstvena uverenja. To bi mogla da bude i definicija empatije, sposobnost da nekoga vidimo, čujemo, shvatimo, takvog kakav je, bez kritikovanja i prozivanja što ta osoba nije razumnija, smirenija, diskretnija (ili kakva bi već trebalo da bude, prema našim vrednostima i uverenjima). Sebične osobe su često nemilosrdni kritičari, koji se ne suzdržavaju od ispoljavanja svog nezadovoljstva stavovima, postupcima i rezonom drugih ljudi. Nametanje svojih vrednosti, izraz je nedostatka empatije – najvećeg izraza sebičnosti.

Ako hvatate sebe u kritikovanju i oštrom suprotstavljanju tuđim vrednostima – uhvatili ste sebe u sebičnosti. Svet bi bio savršeno uređen i funkcionalan, kad bi svi mislili i postupali kao vi, zar ne? Ali to ne može da bude istina, jer smo svi različiti, u svakom pogledu. Ali, to takođe znači da vaš fokus ka spolja, ka drugima i kritikovanju drugih, drži vašu pažnju dalje od onog što je u vama, od vaših povreda, ranjivosti i stvarnih potreba. To je znak da treba stvarno da se okrenete sebi – na nesebičan, pošten i nežan način. Kad vam pođe za rukom da bolje razumete sebe, da oprostite sebi, da prihatite svoje nesavršenosti (sebičnost, između ostalog), povećaćete svoje kapacitete za ljubav i velikodušnost.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/lesparisiennesdumonde

Brankica Milošević

Editors choice