Hot topics

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Testirali smo FOREO LUNA fofo uređaj za čišćenje lica – ovo su naši utisci!

Leto u gradu? Ovako možeš da provedeš svoj savršeni dan!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Sve što ti je potrebno za savršenu, opuštajuću kupku

Velikodušna osoba može da postupa naizgled sebično (obično onda kad stavlja svoje potrebe na prvo mesto, jer tako procenjuje svoje snage i mogućnosti), ali njeni izbori dolaze iz senzitivnosti, preispitivanja i vrednovanja, dok sebične osobe obično postupaju bezobzirno i bezosećajno (ne prave izbore razmatrajući osećanja i potrebe drugih i uticaj svojih izbora na njih).

Biti nesebičan, znači slušati, primati, prihvatati – ostavljajući po strani sopstvena uverenja. To bi mogla da bude i definicija empatije, sposobnost da nekoga vidimo, čujemo, shvatimo, takvog kakav je, bez kritikovanja i prozivanja što ta osoba nije razumnija, smirenija, diskretnija (ili kakva bi već trebalo da bude, prema našim vrednostima i uverenjima). Sebične osobe su često nemilosrdni kritičari, koji se ne suzdržavaju od ispoljavanja svog nezadovoljstva stavovima, postupcima i rezonom drugih ljudi. Nametanje svojih vrednosti, izraz je nedostatka empatije – najvećeg izraza sebičnosti.

Ako hvatate sebe u kritikovanju i oštrom suprotstavljanju tuđim vrednostima – uhvatili ste sebe u sebičnosti. Svet bi bio savršeno uređen i funkcionalan, kad bi svi mislili i postupali kao vi, zar ne? Ali to ne može da bude istina, jer smo svi različiti, u svakom pogledu. Ali, to takođe znači da vaš fokus ka spolja, ka drugima i kritikovanju drugih, drži vašu pažnju dalje od onog što je u vama, od vaših povreda, ranjivosti i stvarnih potreba. To je znak da treba stvarno da se okrenete sebi – na nesebičan, pošten i nežan način. Kad vam pođe za rukom da bolje razumete sebe, da oprostite sebi, da prihatite svoje nesavršenosti (sebičnost, između ostalog), povećaćete svoje kapacitete za ljubav i velikodušnost.


izvor naslovne fotografije: instagram.com/lesparisiennesdumonde

Brankica Milošević

Editors choice