Promena karijere jeste nešto što će vam promeniti život. Smatra se da što ste stariji to se teže odlučujete na promenu profesije. No, šta činiti kada vas vaš posao više ne čini srećnim? Imate osećaj da ste zarobljeni, da je svaki dan isti, da ono što radite više nema svrhu.

Ljubav prema poslu je mnogim ljudima veoma važan deo srećnog života, pa ako posao postane frustracija – preliće se i na ostale segmente života. 

Ukoliko mislite da je posao ono što vas čini nesrećnim, odnosno vaš karijerni put, onda deluje kao da nemate izbora – morate ga promeniti.

Ovako veliku odluku ne treba sprovoditi u delo bez velike pripreme. Zato je od ključne važnosti da budete sigurni da je to ono što zaista želite, ali i da imate ideju o tome šta biste drugo radili i u kom pravcu želite da se vaša karijera kreće.

Takođe, treba da budete svesni toga da je vrlo moguće da će vam biti neophodna edukacija u tom novom polju. To je razlog zašto se mnogi nakon godina i godina karijere na jednom polju retko odlučuju na to da od nje odustanu i započnu nešto sasvim drugo.

Ono što najviše plaši kod nove karijere jeste upravo novi početak – sumnja u sebe, pomisao da imate previše godina da krećete od nule. Ali, zaista je istinita izreka da nikad nije kasno ponovo početi, potrebna vam je volja da nešto promenite i istrajnost. Ništa nije ispisano u kamenu, pa ni vaša karijera.

Odluku o novoj karijeri ne treba da donesete naglo

Nagle i impulsivne odluke retko kad ispadnu dobre, a po pitanju karijere treba naročito da budete prizemni i realni, zato što se ovo tiče i vaše finansijske situacije.

Dakle, dobro razmislite čime biste želeli da se bavite, da li želite da sasvim promenite industriju u kojoj ste, da li želite da postanete preduzetnk? Da li uopšte imate ideju čemu biste da se posvetite.

Nemojte naglo davati otkaz, bar dok dobro ne osmislite koji su vaši sledeći koraci. U najboljem slučaju ćete odmah preći na sledeći posao, ali ako se to ne desi, treba sebi da date malo praznog hoda, dok se ne snađete.

Comments