Iako se kod nas na spomen reči “ražnjići” pomisli na meso sa roštilja i kafane, riba može biti isto toliko interesantna za spremanje na ovakav način. Roštilj u prirodi je najbolji izbor, a ako dočekujete goste kod kuće, bilo bi najbolje ako biste u svojoj kuhinji imali tiganj koji je specijalizovan za pečenje roštilja, kako bi hrana bila što ukusnija i bez puno ulja. Što se izbora mesa tiče, najbolje je da izaberete piletinu ili ćuretinu, a od riba, belu morsku ribu, oslić, losos, sardine ili bilo šta šta je po vašem ukusu, jer je najvažnije da budete kreativni i spremite ono što vi mislite da će se svideti vašim gostima i vama. Štapiće za ražnjiće možete kupiti u svakom većem marketu.

1a770bf30f4fc48dc3287af1492ff076 view l Ražnjići na više načina

Ražnjići sa sušenim paradajzom

Sušene komadiće paradajza stavite u ključalu vodu da odstoje malo, a zatim ocedite iste. Ovo je jako bitno, jer će u suprotnom paradajz postati suv i gumen od pečenja. Naseckati meso na stine komade za ražnjiće (dimenzije oko 3-4 cm), pomešati ga sa maslinovim uljem, paradajzom, solju, biberom i ruzmarinom (bilo bi idealno ako biste imali svež ruzmarin). Ređajte meso i paradajz naizmenično i pecite 2-3 minuta svaku stranu. Ražnjiće služiti na rukoli, za potpuni vizuelni efekat.

Ražnjići sa belim lukom, celerom i majčinom dušicom

Beli luk izgnječite u presi, a celer iseckajte na kockice iste veličine kao i iseckano meso. Pomešajte meso, luk, celer i majčinu dušicu (svežu ako imate), pa polijte mešavinu limunovim sokom i dodajte so i biber po ukusu. Neka sve to odstoji minimum 10 minuta, da se arome pomešaju (idealno sat vremena). Naređajte komade mesa i celera naizmenično na štapić i pecite 2-3 minuta svaku stranu. Ovo jelo volim da jedem sa mladim krompirićima, kada ga spremam kod kuće, a na vama je izbor uz šta ćete ih jesti.

Ražnjići rolovani sa pančetom

Ovaj način spremanja ražnjića je svima poznat, ali malo je onih koji znaju da se riba slaže sa slaninom, a pogotovo sardina i inćun! Rolovane sardine poređajte na štapić i pecite na roštilju. Svakako je zdravije, a i ukusnije nego da su pohovane u litrima ustajalog ulja. Odlična kombinacija je da urolate inćun u belu ribu, pa sve sto obmotate slaninom. Ako niste miljenik ribe, probajte moj omiljeni recept za ražnjiće – belo pileće meso, suva šljiva, pančeta i ruzmarin. Ko totome može odoleti?!

Bon appetit!


Nikola Trajković je inženjer, pustolov i urbani kreativac. Zakleti Dorćolac koji najviše voli da živi svuda pomalo. Život u Parizu i Istanbulu obogatio je način na koji doživljava modu.

Comments