“Ona voli samo patike, patike za trčanje, kad je pogledaju da u kraju kažu – brza je…”

Da, ja sam vam dragi moji svoje prve patike za trčanje kupila premotavajući ove stihove u glavi, valjda pokušavajući da se ubacim u taj sportski mood koji nikada nisam imala. Otkud onda potreba za kupovinom patika za trčanje? Ne, nisam želela da budem fashion yes yes, samo sam se prijavila za #SHERUNS21K program!

Sve je išlo kao po loju dok nisam shvatila da ja nisam spremna za trčanje, niti psihički, a naročito ne fizički, u smislu potrebne opreme, i da ne mogu da istrčavam kilometre i kilometre u starim, ravnim patikama kao Roki (nije da nisam pokušala!) što je dalje značilo samo jedno – vreme je za prvi sportski šoping u mom životu!

Zaista nisam znala kako da odaberem patike za trčanje, a dodatni pritisak mi je stvarala činjenica da, uz loš odabir patika, trčanje može da bude jako bolno i neprijatno iskustvo što definitivno nisam želela – ipak je preda mnom 21 kilometar! Zato, bacila sam se u istraživanje, ali i konsultaciju sa sjajnim ljudima iz adidas Runners Belgrade tima koji su ipak mnogo duže u ovoj priči od mene i čiji broj istrčanih kilometara dokazuje ogromno iskustvo u svakom pogledu.

ultraboost19 Ready, Set, Run: Kako da odabereš odgovarajuće patike za trčanje

Dakle, kako odabrati odgovarajuće patike za trčanje?

OK, naravno da ćeš odabrati one koje ti se najviše sviđaju, ali pre svega treba da proceniš koji model će ti omogućiti i najbolji performans.

Najpre, patike za trčanje moraš da probaš i osetiš. Slobodno skoči par puta ili diskretno protrči radnjom kako bi videla da li ti patika “leži”. Zapamti da peta mora da bude fiksirana u patici, dok prsti mogu malo da “šetaju” jer kada prilikom trčanja udare u podlogu, bitno je da imaju dovoljno prostora da se rašire. Zato je sasvim OK da kupiš patike koje su za pola broja duže.

ultraboost19 2 Ready, Set, Run: Kako da odabereš odgovarajuće patike za trčanje

Patike za trčanje treba da budu lagane kako bi ti omogućile lakoću koraka, ali i brzinu. Pa ipak, nemoj odabrati one najlakše već one malo teže zbog apsorpcije udara – ne želiš da tvoji zglobovi ispaštaju zbog želje da se naprasno baviš ozbiljnim treninzima! Ovde je važno naglasiti da ćeš kvalitetne patike za trčanje prepoznati i po đonu – on mora da bude deblji na peti i zakrivljen na prstima, nikako ravan! Idealno je da đon bude napravljen od kombinacije gume i pene, a da njegov gornji deo bude savitljiv. Dakle, dovoljno mek da bi bio udoban, ali i dovoljno tvrd da bi zaštitio zglobove od “udarca” o beton ili drugu podlogu za trčanje.

Obrati pažnju i na unutrašnju udobnost patike. Patike za trčanje u sebi imaju mekani uložak koji je izrađen od penastog materijala i koji kao takav predstavlja odličnu potporu za stopalo. Zato ti za trčanje neće odgovarati ravne patike – one nisu tako meke i prijatne iznutra, a njihov đon se ne prilagođava stopalu, kao ni samom koraku. U patike slobodno ubaci dodatne uloške koji će podići petu i pravilnije “namestiti” stopalo za još lakše trčanje.

ultraboost19 3 Ready, Set, Run: Kako da odabereš odgovarajuće patike za trčanje

Ovako to izgleda u teoriji, a u praksi?

Na preporuku AR kapitena odlučila sam da isprobam novi model adidas patika za trčanje, Ultraboost 19, koje su u odnosu na prethodne modele još udobnije i efikasnije, a nepogrešivom udobnošću i apsolutnom efikasnošću trkačima pružaju neophodnu snagu ali i samopouzdanje.

Zašto baš Ultraboost 19? U srednjem sloju ovog modela upotrebljeno je 20 odsto više BOOST pene nego kod ranijih silueta, što znatno povećava povrat energije prilikom svakog koraka, dok lagana konstrukcija stopalu pruža potpuno prianjanje. Ojačanje na peti fiksira ovaj deo stopala, u isto vreme omogućavajući da se ahilova tetiva bezbedno i neometano pomera.

ultraboost19 4 Ready, Set, Run: Kako da odabereš odgovarajuće patike za trčanje

Iako sam tek počela da ih koristim, već vidim ogromnu razliku u odnosu na moje prethodne patike za trčanje (pa i “rezultate” treninga!), ali više “pre/posle” informacija prenosim u nekom od narednih tekstova, dok ih kako valja isprobam i testiram! 🙂

Elem. Nemoj štedeti na patikama za trčanje! Dok zaista možeš da trčiš skoro pa u bilo čemu, jako je važno da patike koje nosiš budu stabilne i kvalitetne. Iako je trčanje fizička aktivnost koja je najprirodnija našem telu, povrede mogu da budu ozbiljne, a sve je to zato što se nisi adekvatno opremila. Pamet u glavu, noge na stazu i pomeri sopstvene granice svakim sledećim kilometrom!

ultraboost19 5 Ready, Set, Run: Kako da odabereš odgovarajuće patike za trčanje

Ivana

Comments