Koliko si puta dobila pravi savet nakon raskida? Ruke gore, nisam ni ja. Kad malo bolje razmislim, šta uopšte znači pravi savet? Kada završiš vezu (naravno pričam o o onim bolnim raskidima, jedinim o kojima vredi pričati) svet ti se raspada, osećaš prazninu, nije ti ni do čega i sve što želiš je da se život stopira i da uzmeš skromnih mesec dana bolovanja kako bi spojila kraj sa krajem. Naravno da i sama znaš da su takva očekivanja nerealno i da, iako ti se srce slama, moraš da se vratiš u igru.

Bez obzira da li si juče raskinula vezu, ili si već ceo vek singl (stvorila si stereotip singl devojke koja leži na kauču, bindžuje serije i ispija boce vina), ili si možda  prijatelj sa lošim savetima, u nastavku ti otkrivamo neke često izgovorene rečenice koje treba da prestanemo da govorimo svima koji su (od nedavno) samci, rečenice koje si već čula ili apsolutno ne želiš da čuješ ukoliko si ti taj singl lik.

Šta se desilo? Izgledali ste savršeno 

Pa ako smo raskinuli, verovatno nismo bili baš tako savršeni? Ljudi naravno misle najbolje, ali kraj veze zaista može biti potpuni šok. Nikad ne možeš da znaš šta se dešava u nečijoj vezi, iako spolja izgleda sasvim u redu. Sigurno znaš parove koji se svakodnevno prepiru, a ostanu zajedno godinama u čvrstoj i stabilnoj vezi, a verovatno znaš i one čija priča liči na bajku, a završi se brzo i ružno. Pored toga, ono što je za tebe dobar partner, ne mora biti i za tvoju drugaricu koja je upavo raskinula vezu – možda lično želiš partnera koji deli tvoje interese, a tvoju drugaricu privlači totalna suprotnost.

Sve u svemu, ako se veza završila, veruj da tvoja prijateljica ima razlog za to. Dopusti joj da ima period bolovanja i fokusiraj se na to da je slušaš i pružiš podršku.

Nikada mi se nije ni dopadao

Šta ovo uopšte znači? Da li zaista misliš da je pravi trenutak da kažeš ovo baš onda kada se tvoja prijateljica guši u suzama? Tvoja drugarica će imati utisak da si sve vreme procenjivala i osuđivala njihovu vezu i da si samo čekala priliku da joj “natrljaš” na nos kako ti se uopšte nije dopadao. Stavi se u njenu poziciju i razmisli kakav je poraz kada se ispostavi da ljubav tvog života ipak to nije, a još imaš nekog pored sebe ko će te podsetiti na to.

Proces oporavka se nekada ubrza ako razgovarate o svim lošim osobinama bivšeg dečka, ali nakon toga usresredi se i podseti svoju drugaricu na nove prilike, naučene lekcije i sveže početke koji joj se ukazuju.

Srećnice, napokon možeš da radiš šta želiš

Ovo je tehnički potpuno tačno, ali da li zaista vredi to izgovarati? Kada si singl praktično si slobodna da radiš šta želiš bez toga da svuda imaš + 1. Možeš isplanirati svoj raspored potpuno samostalno i prepustiti se Sex & The City ponašanju – ali ne, nećeš to reći drugarici.

Iako se raduješ što je tvoja najbolja drugarica ponovo singl, treba da uzmeš u obzir da možda nije ni najmanje srećna, jer ona nije odlučila da okonča vezu. Pripazi da tvoje iskustvo “samovanja” ne namećeš nekom drugom – možda taj raskid gledaš kao priliku da napokon imaš pratnju svoje drugarice u noćnom klubu, ali seti se da je ona verovatno očajna. Poenta je da nije tvoj posao da definišeš šta za nekoga znači singl i kako će to vreme provesti.

Comments