Koliko je seks važan u vezi, razlikuje se od para do para, ali generalni odgovori postoje – redovan seks je važan, jer obezbeđuje direktnu razmenu energije, osvežava i potvrđuje emocionalnu povezanost i donosi brojne zdravstvene prednosti. Ali, šta znači redovan seks jeste ono što se za različite parove razlikuje. Ukoliko ste zabrinuti da imate manje seksa nego što bi trebalo ili da vam se veza zasniva samo na seksu, odgovore na pitanje koliko je važan seks u vezi i koliko često treba da ga imate, možete pronaći jedino sa svojim partnerom, a ne upoređivanjem sa navikama i dinamikom veze drugih parova.

Istraživači potvrđuju da redovan seks povećava intimnost, smanjuje stres, utiče na regulisanje krvnog pritiska, pa čak smanjuje i stopu razvoda. Iako ne postoje pravila koja bi se primenila na svaki par, delimo uvide i saznanja.

Zašto je redovan seks važan za vezu

Ako se pitate da li veza može opstati bez seksa, odgovor je – da. Seks nije uvek neophodan, ali njegova važnost nije zanemarljiva. Ako volite da pojednostavite stvari razmišljajući u procentima, recimo to ovako – redovan seks je važan 50 procenata u stabilnim i zdravim vezama u kojima parovi imaju zadovoljavajući seksualni život. Veću važnost ima u vezama u kojima je seks problematičan, jer postaje fokus svih problema, tačka u kojoj se nakupljaju frustracije, okidač za sva ostala nezadovoljstva, a manju (ili nikakvu) u odnosima koji su platonski, ili potenciraju drugu vrstu povezanosti (koja može biti ispunjavajuća, ali upitna kada se radi o definiciji zdravog odnosa).

Važnost seksa se takođe razlikuje među pojedincima – neki smatraju da je seks aposlutno od vitalnog značaja i nikada ne bi pristali na vezu bez seksa, ili sa malo seksa, dok drugi smatraju da su druge vrste intimnosti u vezi važnije. Takođe, stav o tome koliko je seks važan, kao i koja učestalost obezbeđuje redovan seks, mogu se promeniti sa godinama (i bračnim stažom).

Ono zbog čega je redovan seks važan većini parova, uključuje osećanje bliskosti, pokazivanje naklonosti (dodir kao jezik ljubavi), zadovoljstvo koje seks pruža, želja za potomstvom, osećaj poželjnosti i većeg samopouzdanja, oslobađanje od stresa.

Češći seks se povezuje sa većom naklonošću među partnerima – a kada parovi dožive više privrženosti, veća je verovatnoća da će češće imati seks.

Pročitajte i ovo: Zašto je dobar seksualni post u vezi (i kada se preporučuje)

Emocionalne i psihološke prednosti češćeg seksa

Redovan seks podržava zdrav odnos na više načina – tokom seksa oslobađa se hormon oksitocin, koji pospešuje osećaj povezanosti i produbljivanje emocionalne intimnosti. Seks u posvećenoj vezi povećava nivo posvećenosti i emocionalne veze, a izražavanje ljubavi kroz seks povećava verovatnoću da par ostane zajedno – i kao rezultat toga, povezuje se sa nižom stopom razvoda.

Takođe, seks može povećati samopoštovanje i smanjiti osećaj nesigurnosti (kod oba partnera), što dovodi do pozitivnijeg doživljavanja sebe.

Hemija koja se oslobađa prilikom vođenja ljubavi povećava nivo sreće, smanjuje razdražljivost i depresiju i podstiče osećaj zadovoljstva i smirenosti. Redovan seks pomaže u upravljanju stresom, jer snižava nivo hormona stresa (kortizol i epinefrin), sa efektom koji telo oseća tokom čitavog sledećeg dana.

Orgazam pokreće oslobađanje hormona prolaktina, koji popravlja kvalitet sna, pa tako redovan seks promoviše i bolji noćni odmor.

Fizičke prednosti redovnog seksa

Osim emocionalne i psihološke dobrobiti, redovan seks donosi i fizičke prednosti. Seks je fizička aktivnost, oblik vežbanja koji može biti vrlo intenzivan – češći seks znači bolju kondiciju. Prema istraživačima, seksualna aktivnost je jednaka umerenim fizičkim aktivnostima, poput brzog hodanja ili penjanja stepenicama, a pokreti prilikom seksa mogu zategnuti mišiće abdomena i karlice. Bolji mišićni tonus u karlici poboljšava kontrolu bešike kod žena, a može vam pomoći i da smršate. Trideset minuta seksualne aktivnosti sagoreva oko 200 kalorija, a hormoni koji se otpuštaju tokom seksa, smanjuju osećaj gladi i podržavaju gubitak težine.

Redovan seks takođe utiče na kognitivne sposobnosti i rast novih moždanih ćelija i povezuje se sa boljim pamćenjem kod starijih od 50 godina.

Seksualna aktivnost ima efekte čak i na imunitet – seksualno aktivni i zadovoljni ljudi, manje su podložni prehladama i gripu.

Endorfini čiju proizvodnju podstiču seksualne aktivnosti, podržavaju osećanje blagostanja i smirenosti i imaju efekta na smanjenje bola kod migrene i bola u leđima.

Šta znači imati redovan seks

Istraživanja su otkrila da je učestalost seksa u manjoj meri povezana sa opštim blagostanjem, nego nivo zadovoljstva i bliskosti koje partneri osećaju. Veći nivo zadovoljstva i blagostanja registrovan je u vezama gde parovi imaju seks jednom nedeljno, u odnosu na one koji seks imaju mnogo ređe i uočeno je poboljšanje u odnosima, kada su parovi počeli da redovno praktikuju seks jednom nedeljno. Ali, češće seksualno angažovanje nije pokazalo viši nivo blagostanja i zadovoljstva, već blago opadanje tog nivoa.

Dakle, najopštiji odgovor je da se redovan seks praktikuje jednom u nedelju dana i to može delovati kao dostižan cilj (osim ako vaši apetiti nisu veći, pa vam je to nedovoljno). Ali na učestalost seksa mogu uticati brojni faktori, pa u pojedinim periodima života nećete moći da imate redovan seks ili ga uopšte neće biti – zbog bolesti, trudnoće i porođaja, odnosno fizičkog stanja, kao i psihičkog stanja koje je sa fizičkim povezano.

Ljudi teže za intimnošću kroz fizički dodir, kroz seks. U vezi nije uvek lako održavati redovan seks i nivo seksualne želje sa vremenom može opasti. Ono što je važno, jeste da kao par pratite sopstvenu dinamiku i prilagođavate se situaciji ili životnoj fazi u kojoj se nalazite. Dokle god imate seksualnu razmenu koja je zadovoljavajuća i intenzivna, vi sami određujete šta je redovan seks za vas, odnosno, koliko često treba da ga imate.

Pročitajte i ovo: Koliko često većina žena doživi orgazam?

Naslovna fotografija: instagram.com/autehnticlovepresets

Brankica Milošević

Comments