Žena je oduvek bila ta o kojoj se govorilo kao lepoj. Ideali lepote važili su za žene i dok je za muškarce veći kompliment uvek bio hrabrost, odlučnost, materijalno stanje ili nešto treće, jedan od glavnih epiteta žene bila je upravo lepota. Ali sve ostalo, ondosno šta je ta lepota značila je mnogo puta promenjeno.

Ono što je danas lepo, ranije možda nije bilo. Moda se menjala, a i ideal lepote sa njima.

Mi osećaj za lepotu shvatamo kao nešto što je urođeno, ali to je zapravo rezultat naše sredine i kulture koja tu okolinu vrednuje.

Ono što su danas savršene dimenzije jedne manekenke, ranije se nazivalo neuhranjenošću, a svetao ten bio je mnogo cenjeniji od tamnog. Važilo je da su žene tamnijeg tena takve jer su morale da rade napolju na suncu, dok su dame iz visokog duštva svoj stalež isticale time što bi imale što belje lice kao dokaz toga da ne moraju ni da izlaze iz kuće.

Postoji mnogo dokaza da se moda menjala, ali ovde je samo jedan mali, koji pokazuje koliko je mršavost nešto što se dugo nije podrazumevalo kao lepo, iako je danas neizostavna.

miseendemeure bwss04 Renoir, Monroe i debele devojke

Renoar (Pierre-Auguste Renoir) je bio francuski slikar koji je živeo krajem XIX i početkom XX veka. Smatra se jednim od najvećih impresionista uz Monea.

Renoar je između ostalog naslikao veliki broj aktova, a svi njegovi aktovi prikazuju isti tip devojaka: njima bi danas rekli da imaju problem sa težinom. Bio je kritikovan zbog ovakvih aktova, ali ne koliko hvaljen zbog svoje izvanredne veštine slikanja.

Renoar je i sam rekao da on ne voli mršave devojke i da zato slika ono što voli, a slikanje aktova bilo mu je omiljeno.
Naravno nije stvorio novu kulturu gde su debele devojke u centru pažnje, ali doprineo je i doprinosi tome da se stvori malo šarenija slika ukusa i predlog ideala, a slika idealne žene danas je prilično sužena na modele.

474px Renoir18 Renoir, Monroe i debele devojke

Sličnom je doprinela i Merilin Monro (Marilyn Monroe), žena koja je bila ideal lepote, ženstvenosti i svega onoga što žena treba da predstavlja. I pored toga, Merilin Monro nije baš imala izgled manekenke. U svoje vreme bila je zgodna, najzgodnija, ali danas to svakako ne bi mogla da bude.

marilyn monroe swimsuit Renoir, Monroe i debele devojke

Međutim, i pored svih ideala koji su nam danas nametnuti, moda je pre svega individualnost i originalnost. A ne zna se nikad u kom pravcu će nas to povesti!


Bojana Ilić je studentkinja germanistike i danskog, obožavateljka Nemaca i nemačkog jezika, plavih ljudi i sladoleda! Zapravo obožavateljka svih jezika, sa misijom da govori barem 8 (uskoro). Kažu kreativna, ona bi pre rekla šarena. Jer život je šaren…

Comments