Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Multifokalna sočiva su intraokularna sočiva koja se implantiraju na mesto prirodnog očnog sočiva i koja omogućavaju dobar vid na svim distancama, bez potrebe za nošenjem naočara. Za razliku od standardnih monofokalnih intraokularnih sočiva ili laserskog skidanja dioptrije, multifokalna sočiva omogućavaju i korekciju presbiopije, odnosno dioptrije za čitanje. Iz tog razloga ona se implantiraju kod osoba preko 40 godina starosti.

Multifokalna sočiva se mogu implantirati u toku operacije katarakte, kad se posle ultrazvučnog uklanjanja zamućenog prirodnog sočiva na njegovo mesto implantira multifokalno sočivo. Ona se implantiraju i kod osoba koje nemaju kataraktu, ali se nalaze u presbiopnom dobu, odnosno dobu kad je potrebno nositi naočare za čitanje. U tom slučaju se ona ugrađuju umesto nezamućenog prirodnog sočiva.

U oba slučaja cilj ugradnje multifokalnih sočiva je isti: dobar vid i na daljinu i na blizinu uz maksimalnu nezavisnost od nošenja naočara.

wannabe 1 operacija Rešenje za one koji ne žele da nose naočare za čitanje

Implantacija multifokalnih sočiva se obavlja u lokalnoj anesteziji, koja se postiže ukapavanjem kapi neposredno pre operacije.

Implantacija multifokalnih sočiva se obavlja u lokalnoj anesteziji, koja se postiže ukapavanjem kapi neposredno pre operacije. S obzirom na to da se radi o mikroincizionoj hirurgiji, nema potrebe za stavljanjem bilo kakvih šavova.

Procedura ugradnje multifokalnih sočiva je bezbolna i traje desetak minuta. Pacijent odmah posle intervencije odlazi kući i dolazi sutradan na prvu kontrolu. Bitno je napomenuti da se ugradnja multifokalnih sočiva uvek obavlja na oba oka, sa pauzom od 7 dana između operacije jednog i drugog oka.

Posle implantacije multifokalnih sočiva, osoba je u skoro svim svakodnevnim situacijama oslobođena od nošenja naočara. Jedino u situacijama slabe osvetljenosti i veoma sitnog teksta povremeno se može javiti potreba za dodatnom korekcijom za čitanje.

Komplikacije u toku implantacije multifokalnih sočiva se javljaju u manje od 1% intervencija. Ono što treba znati je da se kod većine pacijenata posle ugradnje multifokalnih sočiva, prilikom posmatranja jakih svetlosnih izvora u noćnim uslovima (kao što su farovi automobila), javljaju optički fenomeni u vidu zablještenja, rasipanja svetla i haloa. Iako se posle perioda adaptacije najveći broj pacijenata na ovo navikne i prestane da primećuje navedene optičke fenomene, implantacija multifokalnih sočiva se ne preporučuje noćnim i profesionalnim vozačima.

U praksi se multifokalna sočiva najčešće implantiraju kod osoba koje imaju plus dioptriju i za daljinu i blizinu, zatim kod osoba koje imaju plus dioptriju samo za čitanje, dok se intervencija retko preporučuje kod kratkovidih osoba sa minus dioptrijom.

Uz adekvatnu i temeljnu selekciju pacijenata za intervenciju implantacija multifokalnih sočiva je veoma efikasno i bezbedno rešenje za osobe koje više ne žele da nose naočare za čitanje.

Izvor: Očna kuća “Profesional Dr Suvajac”

Editors choice