Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Rešenje za one koji ne žele da nose naočare za čitanje

Rešenje za one koji ne žele da nose naočare za čitanje

Multifokalna sočiva su intraokularna sočiva koja se implantiraju na mesto prirodnog očnog sočiva i koja omogućavaju dobar vid na svim distancama, bez potrebe za nošenjem naočara. Za razliku od standardnih monofokalnih intraokularnih sočiva ili laserskog skidanja dioptrije, multifokalna sočiva omogućavaju i korekciju presbiopije, odnosno dioptrije za čitanje. Iz tog razloga ona se implantiraju kod osoba preko 40 godina starosti.

Multifokalna sočiva se mogu implantirati u toku operacije katarakte, kad se posle ultrazvučnog uklanjanja zamućenog prirodnog sočiva na njegovo mesto implantira multifokalno sočivo. Ona se implantiraju i kod osoba koje nemaju kataraktu, ali se nalaze u presbiopnom dobu, odnosno dobu kad je potrebno nositi naočare za čitanje. U tom slučaju se ona ugrađuju umesto nezamućenog prirodnog sočiva.

U oba slučaja cilj ugradnje multifokalnih sočiva je isti: dobar vid i na daljinu i na blizinu uz maksimalnu nezavisnost od nošenja naočara.

wannabe 1 operacija Rešenje za one koji ne žele da nose naočare za čitanje

Implantacija multifokalnih sočiva se obavlja u lokalnoj anesteziji, koja se postiže ukapavanjem kapi neposredno pre operacije.

Implantacija multifokalnih sočiva se obavlja u lokalnoj anesteziji, koja se postiže ukapavanjem kapi neposredno pre operacije. S obzirom na to da se radi o mikroincizionoj hirurgiji, nema potrebe za stavljanjem bilo kakvih šavova.

Procedura ugradnje multifokalnih sočiva je bezbolna i traje desetak minuta. Pacijent odmah posle intervencije odlazi kući i dolazi sutradan na prvu kontrolu. Bitno je napomenuti da se ugradnja multifokalnih sočiva uvek obavlja na oba oka, sa pauzom od 7 dana između operacije jednog i drugog oka.

Posle implantacije multifokalnih sočiva, osoba je u skoro svim svakodnevnim situacijama oslobođena od nošenja naočara. Jedino u situacijama slabe osvetljenosti i veoma sitnog teksta povremeno se može javiti potreba za dodatnom korekcijom za čitanje.

Komplikacije u toku implantacije multifokalnih sočiva se javljaju u manje od 1% intervencija. Ono što treba znati je da se kod većine pacijenata posle ugradnje multifokalnih sočiva, prilikom posmatranja jakih svetlosnih izvora u noćnim uslovima (kao što su farovi automobila), javljaju optički fenomeni u vidu zablještenja, rasipanja svetla i haloa. Iako se posle perioda adaptacije najveći broj pacijenata na ovo navikne i prestane da primećuje navedene optičke fenomene, implantacija multifokalnih sočiva se ne preporučuje noćnim i profesionalnim vozačima.

U praksi se multifokalna sočiva najčešće implantiraju kod osoba koje imaju plus dioptriju i za daljinu i blizinu, zatim kod osoba koje imaju plus dioptriju samo za čitanje, dok se intervencija retko preporučuje kod kratkovidih osoba sa minus dioptrijom.

Uz adekvatnu i temeljnu selekciju pacijenata za intervenciju implantacija multifokalnih sočiva je veoma efikasno i bezbedno rešenje za osobe koje više ne žele da nose naočare za čitanje.

Izvor: Očna kuća “Profesional Dr Suvajac”

Editors choice