Ricinusovo ulje može biti upravo ono što nedostaje vašoj skincare rutini. Možda do sada niste čuli da se ono koristi u ove svrhe, ali – mi smo tu da vam objasnimo. Sigurno ste do sada kreirali posebne skincare rutine za leto i zimu, a poznato vam je da koža zahteva dodatnu negu kad padnu temperature, što znači da je potrebno dodati sastojke koji će je hidrirati dovoljno da izdrži zimsko vreme.

Pre samo nekoliko meseci, TikTok je bio prepun preporuka – ricinusovo ulje bilo je nemoguće zaobići na ovoj društvenoj mreži. Međutim, ricinusovo ulje je tada bilo popularno među haircare influenserima. Od njega su pravili maske za kosu ili su samo savetovali da sebi nabavite preparat koji će u sebi sadržiti ricinusovo ulje kako bi vaša kosa bila mekana i glatka.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Comely Way | aesthetic mood (@comely.way)

Odakle sada ovaj trend? Pa, kako to obično biva, kada želimo da se vratimo prirodi, otkrivamo da su druge kulture koristile određe trikove u nezi kože i kose. Tako su ljudi kovrdžavih kosa podelili sa svetom da se u njihovim kulturama ricinusovo ulje koristi od davnina kako bi im kosa bila zdrava i kako bi dlaka zadržala prirodnu vlažnost. Ono o čemu mi, međutim, želimo da razgovaramo je – koja je uloga ricinisovog ulja u skincare nezi?

Skincare & ricinusovo uje

Šta je ulje ricinusa?

U pitanju je biljno ulje koje se dobija ceđenjem semena biljke ricinusa. Ova biljka se nalazi u tropskim klimama, zbog čega je i logično da se koristila na teritorijama istočne Afrike i Indije. Bilo da je prozirno ili svetložute boje – ovo je ulje znatno gušće od drugih ulja koja se koriste u kozmetičke svrhe, kao što su kokosovo ili maslinovo.

Iako ne postoje određeni medicinski dokazi da je ovo ulje zaduženo za rast kose ili negu kože – smatra se da masna kiselina koju poseduje ricinus poboljšava stanje kose i kože. Ovakve priče prate i sva ostala ulja koja već uveliko koristimo.

Kako ono deluje?

Za razliku od ulja šipka ili argana – ricinusovo ulje je uglavnom prateći sastojak nekog preparata za negu kože. Što znači da mi možda već koristimo ulje ricinusa, ali da nikada nismo obratili pažnju. Zapalo nam je za oko možda samo ako je baš naglašeno da sam proizvod sadrži ulje ricinusa, ali to je moguće tek sada, kada je dobilo određenu popularnost.

Ulje ricinusa možemo da nađemo u maskama za kosu, u balsamima za usne ili u dnevnim kremama koje su pravljene od prirodnih sastojaka. Ono se, suštinski, sastoji od masnih kiselina koje su dobre za hidrataciju i dodatnu hranljivost kože koja stari. Ovaj podatak vas možda navede na to da pogledate da li vaše dnevne anti-age kreme sadrže ricinusovo ulje, a mi ćemo odmah da vam otkrijemo – vrlo verovatno da da!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Comely Way | aesthetic mood (@comely.way)

Ulje ricinusa, takođe, sadrži i trigliceride koji zadržavaju hidrataciju kože. Ricinusovo ulje na kožu deluje tako što na površinu izvlači hidrataciju koju naša koža prirodno sadrži i na taj način sprečava da isparavanje vlažnosti. Ovo je, naravno, posebno važno kada opadnu temperature i kada počnu da duvaju zimski vetrovi.

Kako koristiti ricinusovo ulje?

Sve ovo do sada vas je možda navelo na to da pomislite da je ricinusovo ulje nekakva tajna zdrave kose Meghan Markle… Tu tajnu, još uvek, ne znamo, ali znamo da sa ovim proizvodom ne želimo da preteramo. Ako planirate da isprobate ulje ricinusa, a imate masnu kožu sklonu aknama – znajte da je mala količina sasvim dovoljna, u suprotnom možete da izazovete neželjene efekte.

Preporučuje se da se ricinusovo ulje prvo isproba na nekom predelu kože čisto da biste utvrdili kako ćete reagovati, jer ako odmah počnete da nanosite ulje na lice, možete se suočiti sa određenim problemima. Naravno, konsultacija sa dermatologom je poželjna, ali eto, sada imate osnovne informacije koje bi trebalo da znate kada naiđete na TikTok video u kome vam sugerišu da je vašoj skincare nezi potrebno baš ovo ulje.

Naslovna fotografija: instagram.com/comely.way

Milica Antić

Comments