U želji da pobegnem od ove gužve, frke i krkljanca osvrćem se na daleko primamljiviju epohu. Predstavljam roman 18. veka “Opasne veze” Šarla de Lakloa (Pierre Ambroise François Choderlos de Laclos). Ne, ne, to nije još jedna od onih dugačkih ispovesti koje vas navode na zevanje. Zaboravite ruske romansijere.

U ovom romanu najpre će te privući poseban pripovedni oblik. Nema, naime, pripovedača, već se radnja doznaje iz pisama koje likovi šalju jedno drugom. To ti omogućava da pratiš radnju iz ugla svakog lika ponaosob. Ovo te već mami, zar ne?

slika14.jpg4 Roman “Opasne veze”

Ekranizovana verzija romana

Samu radnju ti, svakako, neću prepričati. Ipak, predočiću ti dovoljno da dotrčiš do prve biblioteke i zgrabiš ovu prašnjavu knjižurinu. Na prvoj stranici ćes ugledati pismo mlade Sesilije de Volanž (Cécile de Volanges). Ta nevaljalica je u tom trenutku tek izašla iz strogog ženskog manastira, dugogodišnji celibat, sve ti je jasno. Mala Sesili pred sobom ima čitavo leto da upozna visoke krugove Pariza. Balovi, opere, saloni, čajanke i Markiza De Merten (Marquise de Merteuil) koja će mladu lepoticu upoznati sa svim čarima koje Pariz pruža. Do kraja knjige možda i sama oslepiš od tih šljokica, ali do kraja treba doći, a ne zaljubiti se u zgodnog vikonta! Oh, kakva je samo zadovoljstva pružao taj bludnik Vikont De Valmon (Vicomte de Valmont). Sesili, svakako, nije ostala pošteđena, uzdisaćeš kada saznaš na koji način joj se ušunjao u devičansku sobu. Taj vikont ne mari za devojačka osećanja, mala Volanž će skupo platiti razuzdane strasti.

Roman se ne zasniva na nesrećnom zavođenju maloletne razuzdanice, bilo bi previše izlizano. Laklo nam predstavlja nešto mnogo ozbiljnije, ako smem da primetim, i lepše. Uvodi lik smerne gospođe De Turvel (Madame de Tourvel) koja će postati glavna meta zavodljivom vikontu. Osvajati bludnice i device ne samo da iskusnom zavodniku nije izazov, nego postane i dosadno. Zato De Turvel predstavlja sočno osveženje koje će preokupirati vreme, a i misli Valmonu. Ta dama odskače iz pariskih okvira isključivo po vrlini. Lepota joj nije uskraćena, ipak to nije ono po čemu ćeš je pamtiti. Verujem da ćeš se tresti dok budeš pratila surovu dramu koja će se odvijati u toj gospođi. Položaj udate žene neće joj dozvoljavati da lako podlegne vikontovom udvaranju, ali, oh, koja još nije odolela. Strasti će je lomiti, duša će joj se cepati. Laklo je majstor u prikazivanju unutrašnjih lomova koji nikome od nas nisu strani.

slika22.jpg2 Roman “Opasne veze”

Glumačka postavka tragičnih ljubavnika

Majstorski su prikazani i najrazličitiji karakteri sa kojima se i danas neretko srećemo. U ovom romanu žive likovi do ludila zli kao i oni do ludila smerni. Zanimljiv je odnos takve kontradiktornosti koja se ne može završiti bez razarajuće posledice. Romansijer nas ne štedi erotskih prikaza koji su, ipak, daleko od jeftinih tonova. Ne štedi nas ni suza, uzdaha i straha koji nas osvajaju baš tim intenzitetom kojim su prikazani.

Ostaviću ti prostora da sama spoznaš poruku koju donosi kraj. Pripremi se za još nekoliko primamljivih junaka o kojima ništa nisam rekla, jer će biti prava poslastica da ih sama upoznaš. Pripremi se za atmosferu 18. veka, nama tako privlačnu, i ne bi bilo loše da pri ruci imaš poneku maramicu.

Izvor fotografija: opasne veze.rs


Lola Stojanović je student Filološkog fakulteta. Ljubitelj umetničke trijade – književnost, film, teatar. Pobornik hedonističkog ugađanja duhu i telu. Nezadovoljeno željna znanja, znanja, znanja. U potrazi za smislom, pijuckajući martini.

Comments