Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Air Max revolucija uz the Spot

Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

“Kakve sve puteve nalazi srce i kakve razloge daje sebi da bi postiglo ono što želi” jeste rečenica iz romana koja može da ga opiše na odličan način. “Dama s kamelijama” (La dame aux camélias) je najpoznatije delo Aleksandra Dime (Alexandre Dumas). Ovo je priča o ljubavi dvoje mladih ljudi, Margarete (Marguerite Gautier) i Armanda (Armand Duval). Iako su odnosi muškaraca i žena oduvek sami po sebi bili dovoljno zamršeni, ovo nije tipična priča o nesrećnoj ljubavi. Margareta Gotje je mlada pariska kurtizana, visokog stasa, tamnih očiju i obrva kao naslikanih, a Armando Duval advokat i mladić iz ugledne porodice.

Njihova ljubav je od samog početka osuđena na neuspeh. Iako je francusko društvo tog doba bilo slobodnije od ostalih, klasne razlike su uvek postojale i poštovale se. Pojam kurtizane ne možemo da uporedimo sa pojmom obične prostitutke, jer to su uglavnom atraktivne žene koje biraju jednog imućnog čoveka koji će da ih izdržava i nisu klasične prodavačice ljubavi. Međutim, lepota vremenom vene, a ostaju starost, poroci, večito kajanje i saznanje da nikada neće moći da postanu majke i supruge. Ovo je priča o devojci koja je htela da spoji oba sveta i mladiću koji je mislio da može da je promeni.

Slika 1.1 Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

Jedno od mnogobrojnih izdanja ovog romana

Otkada je prvi put ugledao, Armando se zaljubljuje u Margaretu. Jačina ljubavi mu donosi status neplaćenog ljubavnika, a zatim se rađa želja da postane samo njegova, dok ljubomora postaje sve jača. Međutim, iako su bili dva sveta, a njihova ljubav nemoguća, ovo dvoje nesrećnih ljudi se susreću sa još jednim velikim problemom. Opaka bolest tog doba, tuberkuloza je sve više jačala kod mlade devojke. U celom romanu se prepliću razni događaji koji daju samo jedan zaključak, a to je da veličinu ljubavi i neraskidivu vezu koja postoji između dvoje ljudi, ni osuđivanje drugih, ljubomora i bolest ne mogu da izbrišu.

Slika 2.1 Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

Predstava “Dama s kamelijama”

Veruje se da je pisac prilikom stvaranja romana bio nadahnut događajem iz svog života, kada je upoznao mladu prodavačicu ljubavi i upustio se sa njom u pustolovinu. Umrla je 1847. godine od tuberkuloze, a roman je izišao samo godinu dana kasnije.

Da ovo nije samo još jedna obična priča o ljubavi, dokazuje i uticaj na druge umetnike. Godinama je u pozorištima širom sveta, “Dama s kamelijama” jedan od omiljenih komada, a priča je i ekranizovana 1936. godine. Glavnu ulogu u filmu je imala Greta Garbo (Greta Lovisa Gustafsson) kojoj je ovo ostvarenje donelo nominaciju za Oskara u kategoriji glavne ženske uloge. Đuzepe Verdi (Giuseppe Verdi) je takođe bio inspirisan ovim delom kada je komponovao “Travijatu” (La Traviata).

Slika 3.1 Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

Ekranizovana verzija romana

Ovaj roman uspeva da godinama bude primamljiv čitaocima iz razloga što je napisan u nekom drugom vremenu, kada je i pisac morao da se pravda zbog teme o kojoj je govorio. Izneo je tada mišljenje da samo želi da pokaže emocije tih žena i da nikako ne propagira takav način života, jer su mnoge knjige na sličnu temu tada zabranjivane i čitane u tajnosti.

Odlučite se da pročitate “Damu s kamelijama” u trenucima kada se budete osećali romantično i poklonite je nekome kome želite da pokažete da ljubav može biti večna bez obzira na sve, jer je ovo pravi roman koji će u to da vas uveri.

Izvor fotografija: Pinterest.com, allmoviephoto.com


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crno-beli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Editors choice