“Kakve sve puteve nalazi srce i kakve razloge daje sebi da bi postiglo ono što želi” jeste rečenica iz romana koja može da ga opiše na odličan način. “Dama s kamelijama” (La dame aux camélias) je najpoznatije delo Aleksandra Dime (Alexandre Dumas). Ovo je priča o ljubavi dvoje mladih ljudi, Margarete (Marguerite Gautier) i Armanda (Armand Duval). Iako su odnosi muškaraca i žena oduvek sami po sebi bili dovoljno zamršeni, ovo nije tipična priča o nesrećnoj ljubavi. Margareta Gotje je mlada pariska kurtizana, visokog stasa, tamnih očiju i obrva kao naslikanih, a Armando Duval advokat i mladić iz ugledne porodice.

Njihova ljubav je od samog početka osuđena na neuspeh. Iako je francusko društvo tog doba bilo slobodnije od ostalih, klasne razlike su uvek postojale i poštovale se. Pojam kurtizane ne možemo da uporedimo sa pojmom obične prostitutke, jer to su uglavnom atraktivne žene koje biraju jednog imućnog čoveka koji će da ih izdržava i nisu klasične prodavačice ljubavi. Međutim, lepota vremenom vene, a ostaju starost, poroci, večito kajanje i saznanje da nikada neće moći da postanu majke i supruge. Ovo je priča o devojci koja je htela da spoji oba sveta i mladiću koji je mislio da može da je promeni.

Slika 1.1 Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

Jedno od mnogobrojnih izdanja ovog romana

Otkada je prvi put ugledao, Armando se zaljubljuje u Margaretu. Jačina ljubavi mu donosi status neplaćenog ljubavnika, a zatim se rađa želja da postane samo njegova, dok ljubomora postaje sve jača. Međutim, iako su bili dva sveta, a njihova ljubav nemoguća, ovo dvoje nesrećnih ljudi se susreću sa još jednim velikim problemom. Opaka bolest tog doba, tuberkuloza je sve više jačala kod mlade devojke. U celom romanu se prepliću razni događaji koji daju samo jedan zaključak, a to je da veličinu ljubavi i neraskidivu vezu koja postoji između dvoje ljudi, ni osuđivanje drugih, ljubomora i bolest ne mogu da izbrišu.

Slika 2.1 Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

Predstava “Dama s kamelijama”

Veruje se da je pisac prilikom stvaranja romana bio nadahnut događajem iz svog života, kada je upoznao mladu prodavačicu ljubavi i upustio se sa njom u pustolovinu. Umrla je 1847. godine od tuberkuloze, a roman je izišao samo godinu dana kasnije.

Da ovo nije samo još jedna obična priča o ljubavi, dokazuje i uticaj na druge umetnike. Godinama je u pozorištima širom sveta, “Dama s kamelijama” jedan od omiljenih komada, a priča je i ekranizovana 1936. godine. Glavnu ulogu u filmu je imala Greta Garbo (Greta Lovisa Gustafsson) kojoj je ovo ostvarenje donelo nominaciju za Oskara u kategoriji glavne ženske uloge. Đuzepe Verdi (Giuseppe Verdi) je takođe bio inspirisan ovim delom kada je komponovao “Travijatu” (La Traviata).

Slika 3.1 Roman za sva vremena: “Dama s kamelijama”

Ekranizovana verzija romana

Ovaj roman uspeva da godinama bude primamljiv čitaocima iz razloga što je napisan u nekom drugom vremenu, kada je i pisac morao da se pravda zbog teme o kojoj je govorio. Izneo je tada mišljenje da samo želi da pokaže emocije tih žena i da nikako ne propagira takav način života, jer su mnoge knjige na sličnu temu tada zabranjivane i čitane u tajnosti.

Odlučite se da pročitate “Damu s kamelijama” u trenucima kada se budete osećali romantično i poklonite je nekome kome želite da pokažete da ljubav može biti večna bez obzira na sve, jer je ovo pravi roman koji će u to da vas uveri.

Izvor fotografija: Pinterest.com, allmoviephoto.com


Danijela Stanković je student marketinga na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Zanimaju je moda, knjige i crno-beli filmovi. Najsrećnija je kada je okružena pozitivnim i dragim ljudima.

Comments