Možda spadate u one osobe koje podese alarm pola sata ranije nego što će ustati, samo zato da biste ga dva ili tri puta odložili, ili prvo zgrabite telefon da proverite Instagram, dok još niste valjano ni oči otvorili, ili odmah skačete, nameštate krevet i umivate se, ili robotskim pokretima spremate kafu i ne radite ništa dok ne popijete svoju jutarnju dozu – svako ima svoj način na koji se budi i započinje dan. A od tog početka nam prilično zavisi cela dnevna organizacija i produktivnost. Ako se jedva budite i pola jutra ste mrzovoljni i sanjivi, jer ste noćni tip, a ne jutarnji – ili prihvatite način života koji vam se nameće, ili vi nametnite svoj, nema trećeg. Nađite posao koji možete da radite noću, kad ste najproduktivniji i spavajte pola dana, ili uvedite u praksu jutarnje i dnevne rutine, koje će vam omogućiti veću produktivnost.

Ispitujući efikasnost i produktivnost, stručnjaci su izdvojili desetak saveta – trikova, praktičnih poteza – koji će vam pomoći da budete organizovaniji i delotvorniji tokom celog dana. Takođe, praktikujući ove rutine, struktuirate svoje vreme i upravljate svojim danom, a to vam daje pravo samopouzdanje.

Odaberite ono što ćete ujutru obući pre spavanja i stavite te stvari preko stolice – ili barem razmislite o tome šta ćete obući. Ako imate decu, pripremite uveče ono što će sutra nositi. Ukoliko su vam deca dovoljno velika da sama biraju odeću, podstaknite ih da to sami urade i da uvedu ovu naviku u dnevnu praksu – pakovanje knjiga za školu i pripremanje garderobe za sledeći dan, obavlja se uveče, pre odlaska na spavanje, kao i pranje zuba. To će uštetedi jutarnju nervozu i traženje stvari za koje će se ispostaviti da su u korpi za prljav veš, ili se još nisu osušile.

Takođe, pripremite uveče ono što ćete ujutru doručkovati – ako su to samo sastojci koje treba sipati u činiju, pripremite činiju i pribor. Za decu – pripremite uveče užinu koju će poneti u školu, odnosno, doručak koji će pojesti pre polaska.

Ukoliko nosite na posao dokumenta, laptop, alat, ili posle posla idete pravo u teretanu, spakujte torbe uveče, tako da ujutru ne gubite vreme na to. Takođe, spremite svoju flašu vode i stavite je u frižider – možda će vam se dešavati da je zaboravite, dok vam to ne uđe u naviku, ali takođe možete napraviti mali podsetnik (isti za svako jutro) na samolepivom papiriću, koji ćete zalepiti negde u visini očiju, gde ćete ga sigurno videti. Biće vam potrebno malo vremena da steknete naviku da čekirate taj podsetnik, ali više nećete zaboravljati vodu u frižideru.

Comments