Svoju novu “finansijsku ispovest” sam želela da započnem pričom o tome kako stižu praznici, kako je vreme kupovine poklona, i sličnim holidays temama ali sam onda shvatila da, da, jeste vreme praznika i kupovine poklona, ali u mom slučaju – vreme kupovine je… hm, svaki dan? I, u svoju samoodbranu, želim da kažem da postoji istraživanje koje je pokazalo da (internet) kupovina čini ljude srećnijim od gledanja slatkih malih životinja! Ne znam na koju foru, ali makar znam da nisam jedina. Ćao svima, ja sam Ivana i moj porok je kupovina. Naročito ona putem interneta… Realno, ko još uživa u čekanju po redovima kada može da kupi šta god poželi iz topline i udobnosti svog doma?!

Čim si ovde, verujem da sa mnom deliš ovu strast i da je baš ovo doba godine najkritičnije za tebe. Kao što rekoh, praznici stižu, treba kupiti poklone svim dragim ljudima, pa i sebi, naravno, a uz to treba i “preživeti” do sledeće plate. Jer, bilo bi fino. Ipak, ukoliko poznaješ tajne pametnog online shoppinga koje ću sa tobom velikodušno podeliti (ispekla sam zanat, šta da ti kažem), za tvoj novčanik i tebe nema zime!

1min Sve tajne ONLINE shopping a koje moraš da znaš!

Plaćaj kreditnom karticom

Da krenem od osnovnog i najvažnijeg uslova online kupovine – kreditne kartice! Kreditne kartice su odlična zamena za čekove, a sa njima možeš plaćati na rate, bez kamate i to i na internetu, i u zemlji i inostranstvu, sa ili bez otvaranja računa u banci. UniCredit Banka, na primer, nudi nekoliko vrsta kreditnih kartica od kojih možeš da odabereš onu koja najviše odgovara tvojim potrebama, Mastercard ili DinaCard, a na ovom linku možeš da pogledaš karakteristike svake od njih, kako bi bila sigurna da si donela najbolju odluku.

Koristeći kreditnu karticu, dobićeš najbolju zaštitu prilikom kupovine kako online, tako i offline. Ukoliko postaneš žrtva lažne kupovine, većina banaka omogućava da ne moraš da platiš ništa dok je istraga u toku, odnosno, dok se ne otkrije ko je neovlašćeno želeo da koristi tvoju karticu. Osim toga, naovlašćeni troškovi na kreditnoj kartici su ograničeni na određenu minimalnu sumu, ali moraš da vodiš računa o tome da prijaviš “krađu” u najkraćem roku.

5 min Sve tajne ONLINE shopping a koje moraš da znaš!

Kupuj samo sa sajtova kojima veruješ

Ruku na srce, kada kupuješ IRL (in real life), 100% si sigurna u to gde si došla, šta tražiš i šta ćeš da dobiješ za novac kojim raspolažeš. Kada kupuješ online, poverenje je uvek problem broj jedan jer postoje sajtovi koji samo žele podatke o tvojoj kreditnoj kartici ili tvoje lične podatke, zato budi oprezna i kupuj samo sa onih sajtova koji su provereni, odnosno, sa kojima si i ranije “sarađivala”.

Plus, uvek čekiraj i URL sajta. Ukoliko URL počinje sa “https” to znači da je sajt siguran i da će tvoji podaci ostati privatni.

 

Obrati pažnju na snižene cene i akcije

Black Friday, Cyber Monday i slične akcije su sada već tradicionalne kada je reč o kupovini u vreme praznika. Ipak, ako naiđeš na sniženje koje je “too good to be true” to je verovatno tako. Veruj mi, ljudi su spremni na sve samo da bi “orobili” tvoju karticu! Zato, ukoliko naletiš na nešto nerealno dobro, obavezno proveri dva puta – da li su isti artikli na drugim sajtovima slične cene, da li proizvod uopšte postoji na stanju i slično. Ne zaleći se!

3min Sve tajne ONLINE shopping a koje moraš da znaš!

Još jedna bitna stvar. Ako dobiješ neke “specijalne ponude” putem mejla, uvek je sigurnije da ih iskuliraš i obrišeš mejl, nego da ga otvoriš i zaraziš uređaj teškim virusom. Newsletter je jedno, ali mejlovi koji stižu ničim izazvani su sasvim druga i potencijalno opasna stvar. Isto tako, ukoliko sajt od tebe zahteva jako lične podatke, nemoj da ih daješ već, ako možeš, obrati se korisničkoj podršci kako bi ustanovila da li je to i zašto potrebno.

Comments