Izbegavaj javni Wi-Fi

Ako ne moraš, nemoj obavljati internet kupovinu preko javnog Wi-Fi-ja. Potrebno je samo malo hakerskog umeća da se presretnu podaci koje šalješ i primaš dok si na javnoj mreži, a reč je o podacima koje svaki lopov želi da ima – lični podaci i podaci kreditne kartice – koje on potom lako može da iskoristi u lične svrhe.

Ukoliko moraš da koristiš javni internet, onda makar kreiraj VPN (virtual private network) na svim uređajima pre nego što se povežeš na bilo koji javni Wi-Fi. VPN stvara šifrovanu vezu između tvojih uređaja i VPN servera što znači da dobijaš siguran “tunel” kroz koji možeš bez ikakvih briga da surfuješ i kupuješ dok tvoji podaci ostaju bezbedni.

6 5 Sve tajne ONLINE shopping a koje moraš da znaš!

Kreiraj “jake” šifre

Da, da, i ja baš mrzim osmišljavanje komplikovanih šifara koje i sama jedva zapamtim. Ali, kada je reč o online kupovini koja uključuje podatke koji su samo tvoji i izuzetno važni i poverljivi, šifra “Santa123” jednostavno nije od pomoći! Zato, zaista, obavezno koristi kombinaciju velikih i malih slova, simbola i brojeva (najmanje 10) i izbegavaj uključivanje svojih ličnih podataka. Takođe, koliko god da je lozinka “jaka”, nemoj koristiti istu šifru na različitim nalozima!

Brini o svakom detalju

Sezona praznika ume da bude haotična, ali kao i uvek – važno je biti dobro organizovan! Nakon što si izvršila kupovinu, sačuvaj potvrdu, broj pošiljke i broj za praćenje pošte jer ovi podaci mogu da budu ključni za rešavanje problema sa pošiljkom, ukoliko se on nekim slučajem desi.

Takođe, ukoliko na kraju ne dobiješ porudžbinu, obavezno se javi korisničkom servisu sa svim navedenim podacima porudžbine, a ako se ispostavi da ovde postoji bilo šta nepravilno ili lažno, tvoj provajder kreditne kartice ti uz ove podatke može pomoći da rešiš problem. I, naravno, prijavi firmu koja te je ovako oštetila!

10 5 Sve tajne ONLINE shopping a koje moraš da znaš!

Donesi novogodišnju odluku

Kakav faktor iznenađenja! U redu, naravno da ćeš doneti novogodišnje odluke sada kada polako ulazimo u novu godinu, ali moja poenta je sledeća – nemoj brinuti o bezbednoj kupovini na internetu samo sada, u vreme praznika. Neka to bude jedna od tvojih novogodišnjih odluka koje ćeš se pridržavati tokom cele godine i svake sledeće!

Ovaj tekst je deo serijala “Pametni vodič kroz finansije jedne moderne devojke”.

Fotografije: WANNABE MEDIA

Ivana

Comments