Romantično, pomalo drsko, a opet sanjivo – perje kao najslađi modni ljubimac ove zime. Od bebe marabu u roze, očaravajućeg noja, do svjetlucavog pauna okićenog draguljima, cijeli spektar je tu, a ne samo za visoku modu. Nekoliko ovakvih detalja može vas odvesti na putovanje iz mašte. Dovoljno je samo da odaberete komad.

“Perje otkriva ženstvenost, sa samo jednim – površnim efektom uljepšavanja” – kazala je urednica “Vogue”-a Emili Šefild (Emily Sheffield). “Pernata suknja sa širokim džemperom organizuje dnevnu zabavu ili donosi koktel glamur look oblačenja za večernji izlazak.” – Dvije funkcionalnnosti u jednom izboru!

Evo kako je sve izgledalo na Catwalk-u.

Mladi inovator Jason Wu skrojio je haljine od perja u jednom potezu. Ako je perje ekstremni poduhvat, crno-bijela kombinacija je ideja na sigurnom!

Jason Wu haljina Sa krilima od perja u avanturu želja

Kara Delevinj “drsko” iznosi svoj čupavi outfit sa ženskom oštrinom

Proenza Schouler nastavlja kreacije na značaju forme. Akcentovane su ravne suknje do koljena koje prate teksturisani oversize džemperi.

Proenza Schouler suknja Sa krilima od perja u avanturu želja

Pred vladavinom forme i teksture, ženstvenost je u sjenci

Dok su neki “igrali na sigurno”, Gucci ipak smišlja način kako da se istakne i uspijeva u tome! Perje u boji, pa još u dezenu paunove lepeze – kreativni uzorak vrijedan pažnje i nošenja.

Gucci boje Sa krilima od perja u avanturu želja

Prozirno vs slojevito u koloritu i tragovima štrasa

Bez obzira na novitet u modnim krugovima, iz sezone u sezonu Emilio Pucci plasira svoj etno motiv. Da li estetika dobro komunicira između perja ukrašenog sitnim cirkonima i floralnog printa – odlučite sami, ukusi!

Emilio Pucci dekor Sa krilima od perja u avanturu želja

Uzbudljiv kolaž materijala i šarenog printa

Najsmeliji učesnik pernate storije svakako je Dries Van Noten. Uklopiv sa lepršavom svilom, teškim pletivom, štofom ili jastučastom suknjom do poda. Ovog puta aksesoar vam nije potreban, ukrasni elementi su uvezeni u smisao!

Dries Van Noten haljina Sa krilima od perja u avanturu želja

Perje u elegantnom izdanju

Dries Van Noten suknja Sa krilima od perja u avanturu želja

U opisu mode je i hrabrost! Suknja za poglede

Vivienne Westwood – ona je miljenica ekscentričnog izraza. Kod nje nema diskrecije, centar pažnje je pozicija koju traži. Plašt u tamnom perju? Kraljica zimske noću. Kada? Tačno u ponoć!

Vivienne Westwood ogrtac Sa krilima od perja u avanturu želja

Pažnja! Maskenbal? Ne, ovo je modna realnost

Iznenađenjima nikad kraja – Alexander McQueen sve raskoši spakuje u jedan lik i nikada ne pretjera. Tu je bijelo perje otmenosti, čipkano rublje romantičnosti, kristalno ukrašeno – luksuznost.

Alexander Mc Queen raskos Sa krilima od perja u avanturu želja

Izobilje u jednom, ali vrijednom, tonu

Sofisticirana i zahtjevna elegancija Nine Ricci traži svoju damu za nošnju. Haljine su imperativ sa stilom duha iz prošlosti. Ovaj kroj ne smije zaobići savršenu figuru.

Nina Ricci toaleta Sa krilima od perja u avanturu želja

Toaleta nekog novog karaktera

Dsquared2 je brend koji osluškuje potrebe mlađih generacija, a na temu perja donosi ozbiljan komad iz dvadesetih godina prethodnog vijeka. Inspiracija može biti Veliki Getsbi? Masivni nakit: narukvice i naušnice u pozlaćenom ruhu druguju sa još ekspresivnijim perjem gustog sloja. Glamurozno!

Dsquared2 haljina Sa krilima od perja u avanturu želja

Mladost presvučena ekskluzivom prošlosti

Osim izazovnih krojeva, tu su i umijeća kombinovanih materijala. Kao sa svima, perje komunicira i sa staklima. Julien Macdonald otkriva sjajan izum staklastih geometrijskih komponenata, ušivenih na mrežnoj haljini sa pernatim završecima koji lebde na sve strane.

Julien Macdonald haljina Sa krilima od perja u avanturu želja

Korak dalje od mašte – modno (o)d(i)jelo

Sve u jednom detalju – perje, volimo perje ove zime!


Jana Radonjić – ime iza bloga estheticsense, vizuelna umjetnica bavi se estetikom i psihologijom (vizuelnih) umjetnosti, kreativnim pisanjem a često se nađe i u ulozi kostimografa i scenografa. Najviše značaja pridaje „oplemenjivanju društva“ kroz različite umjetničke forme.

Comments