Nakon što sam bez trunčice razmišljanja ili griže savesti uživala u praznicima (čitaj: hrani), sredinu januara sam dočekala sa osećajem da ću pući budem li pojela još nešto. Logičan sled okolnosti bio je taj da prvi put u životu ozbiljno držim dijetu koja je za divno čudo u prvoj turi stvarno dala rezultate (ok, verovatno sam samo izbacila vodu, ali svakako sam se osećala znatno bolje), dok je u drugom ciklusu uradila – ništa – osim što me je ispunila gnevom jer sam gladna i nervozna. Naravno da sam batalila! Ipak, u nekom random trenutku sam doživela prosvetljenje (koje je sasvim logično ali eto, nije mi padalo na pamet) – ako sam se gojila u toku četiri godine, kako to mislim da smršam za četiri dana?! Tada sam se sabrala i preračunala, a kraj jednačine je zapravo doneo plan (imam novi plan, imam, imam novi plan, što bi rekla naša Eurosong pesma) kako da dođem do željene figure postepeno, ali trajno. Ipak je leto iza ćoška, a i zapravo mi je dosta tog istog razmišljanja svake godine – kako ću izgledati u kupaćem kostimu ili drugoj letnjoj garderobi. E ima da izgledam dobro – tokom cele godine!

Vežbati svakog dana – po malo i proračunato

Iako neko tvrdi da nema potrebe za vežbanjem svakog dana, iz nekog mog dosadašnjeg iskustva, shvatila sam da je meni potrebna navika, a to znači da se određena fizička aktivnost mora ponavljati svakog dana. Ako jedan dan preskočim trening, preskočiću svaki sledeći! Naravno, svakodnevno vežbanje može izazvati upalu mišića naročito kada tek kreneš sa treninzima, ali to nije razlog da odustaneš ako si rešila da usvojiš novu naviku – popij nešto protiv bolova, i nastavi dalje. Upala može biti iritantna, ali to samo znači da se tvoje telo menja nabolje – nastavi da vežbaš, radi vežbe istezanja, pij dosta vode, a nakon treninga se počasti omiljenim proteinima.

970x250px e1583398733433 Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

To što ćeš vežbati svakog dana ne znači da treba da provodiš sate i sate u teretani. Biće dovoljno da budeš aktivna i sat vremena (ujutru ili uveče, kad god ti odgovara), a takođe svakog dana možeš da menjaš fizičku aktivnost. Ja, na primer, jedan dan vozim rolere, drugi preskačem vijaču, treći odradim kardio u teretani, četvrti radim vežbe snage i tako u krug. Kada me mrzi da se previše angažujem u ovom pogledu, onda samo šetam, penjem se stepenicama umesto liftom (6. sprat nije zanemarljiv ako mene pitaš!) i sl. Na kraju krajeva, bitno je pratiti svoj organizam i raditi ono što mu prija (i uvek imati kutiju nekog leka za bolove poput Andola za svaki slučaj, ako se pretera!). Ovo je važno jer samo na taj način trening nećeš poistovećivati sa mučenjem, a kada je tako – rado ćeš vežbati i osećaćeš se bolje i fizički i psihički!

Jesti odgovarajuću hranu, u odgovarajućoj količini

Uh, ovo mi je slaba tačka! Slatkiši mi nisu problem, ali zato brza hrana, pomfrit i slično… Naravno, i ovde mi je potrebna navika, zato se svakog dana trudim da pazim šta jedem, ali da ipak imam i po koji obrok zadovoljstva na nedeljnoj bazi (od 21 obroka u toku nedelje, zaista nije problem da 1 ili 2 budu “za dušu”). Moj problem je to što jedem na nervnoj bazi, naročito na poslu, stalno bih nešto grickala, ali umesto što kupujem slatkiše i grickalice, kupujem voće – jabuka je odlična, a kada me uhvati “kriza” popijem ceđeni grejp i/ili čaj. Čak mi i žvake pomažu, samo da skrenem misli!

Kada je reč o ostalim obrocima, oni bi trebalo da budu sačinjeni od ćuretine ili piletine, ribe, zelenog povrća, voća naravno, uz izbegavanje (ali ne i potpuno izbacivanje) slatkiša, testa i slične “loše” hrane. Stavljam navodnike jer nijedna hrana nije loša, samo je loše ako je pojedemo mnogo. Vodi računa o porcijama i količini hrane koju generalno unosiš, imajući na umu da ćeš samo uz kalorijski deficit zapravo moći da smršaš, koliko god obroka imala u toku dana i kad god jela. A zbog opšteg zdravlja je bitno da jedeš što zdravije i raznovrsnije.

zdrava hrana mršavljenje Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Spavati dovoljno

“Dovoljno sna” je individualno, ali svi su saglasni sa tim da je idealno spavati od 6 do 8 sati. Meni je idealno 9, tako da pronađi svoju brojku koja ti obezbeđuje da se osećaš odmorno i raspoloženo, a ne umorno i tromo iako si spavala. Zdrav san je bitan kako zbog svih “dešavanja” u organizmu zahvaljujući kojima on pravilno funkcioniše, tako i zbog psihe – zbog lošeg raspoloženja i manjka energije lako posežeš za nezdravom hranom koja te NE, zaista ne čini srećnom, dugoročno gledano.

Voditi dnevnik aktivnosti

Budući da imaš važan, dugoročan plan pred sobom, važno je pratiti svoj napredak iz dana u dan. Upisuj šta si jela, šta si i koliko vežbala, a možeš da upisuješ i to kako si se osećala – sve što ti je važno i što misliš da će ti pomoći da isplaniraš dalje korake. Uz to, jako je lepo i podsticajno videti odrađenu, štikliranu stavku! Bravo!

Ostati motivisan

Neće svaki dan biti lak, jednako uspešan, nećeš svakog dana biti srećna i zadovoljna postignutim, ali sve je to deo procesa. I sama se toliko puta iznerviram, ali onda se setim da idem polako i tako i nastavljam – polako i postepeno. Seti se toga kada ti ponestane motivacije i obavezno se vrati na svoj health&fitness dnevnik i pogledaj koliko daleko si dogurala!

Fotografije: promo, unsplash.com

Ivana

Comments