Za sreću je potrebno malo: samo volja, borbenost i kada padnete da brzo ustanete – jer u tome se ogleda vaša snaga i mudrost.

Prvi koraci i korisni saveti Sa uspešnima na ti

Saveti uspešnih

Kada završite fakultet i krenete u potragu za poslom, počinje vaše realno suočavanje sa istinom i realnošću u kojoj se nalazite. Kakve su vaše šanse da se zaposlite nakon prvog razgovora za posao? Nekome veoma male, dok neko, kome se srećna okolnost zadesi, dobije svoju priliku. Da li ćete vi biti jedan od srećnika koji je dobio posao bez imalo muke, verovatno je pitanje koje sebi često postavljate i nadate se pravom i željenom poslu. A da li je zaista tako? Da li su vaši snovi i želje samo zabluda u kojoj živite ili možete danas da živite svoj san? Odgovore na ova pitanja može vam dati jedna veoma uspešna osoba koja je i sama osetila na svojoj koži igru sudbine, dok nije ostvarila svoj san.

Saveti uspesnih Sa uspešnima na ti

Milovan Dević, direktor prodaje automobila kompanije Mercedes Benz

U okviru kancelarije za mlade održano je predavanje “Sa uspešnima na ti” za mlade koji žele da se zaposle, a i za one koji žele da napreduju. Podelićemo sa našim čitaocima par korisnih saveta, koje biste mogli da saznate od direktora prodaje automobila kompanije Mercedes Benz – Milovana Devića. Mnogi od vas se, kada završe fakultet, osećaju kao da su na početku puta, što i jeste tačno. Tada se postavlja pitanje: Kuda krenuti sada kada sam jedno poglavlje života uspešno završio? Krenuti u potragu za poslom – ali to nije lako, znate i sami. Stoga, da se ne biste deprimirali da je nemoguće naći posao ili raditi ono što volite, za početak – zapitajte sebe šta je to što biste voleli da radite? Ili, ukoliko znate šta je to što biste voleli da radite, a nemate dovoljno finansija – smislite način da dođete do nekog posla koji će vam omogućiti toliko novca da se ipak usmerite ka putu koji je zapravo vaš. Za one koji se tek odlučuju da upišu fakultet, savet je da preispitate svoje želje, svoje sposobnosti i načine za ostvarenje svog cilja. Cilj koji imate zacrtan pred sobom već je pola posla odradio za vas. Sada se vi pitate kako to. Ukoliko znate šta volite i čime biste želeli da se bavite – to je vaš cilj. Ostalo je na vama: da napravite plan, odredite vremenski period za koji ćete ostvariti taj vaš san, koje su vaše realne mogućnosti – finansijske i lične – i bacite se na posao.

Prvi koraci i korisni saveti 

Kada govorimo o onima koji su završili fakultet i na samom su početku života, odrastanja i putu ostvarenja sopstvenog sna – treba samo da budete sigurni u to što želite. Ne postoji instant rešenje za ostvarenje sna, već upornost i istrajnost u ostvarivanju željenog cilja. Ukoliko se dogodi da ne dobijete posao nakon prvog ili petog razgovora – ne očajavajte. Nije problem u vama, već u interesima poslodavaca, možda niste to što oni traže, ali za nekoga drugoga ćete biti. Napravite više verzija biografije, shodno poslu koji tražite i oblasti interesovanja kompanije za koju konkurišete. Prvi utisak je najvažniji, stoga imajte u vidu način odevanja, nastupa, da ne bude previše direktan, ni previše skroman. Imajte u vidu da ste vi neko ko zna šta hoće, da želi to i da dobije, ali sa idejom u glavi da i ta druga strana ima iste zamisli.

Pre svakog razgovora za posao, raspitajte se sa kim ćete razgovarati, kako da se obučete i šta možete da očekujete – ipak svi želite da imate neku sigurnost na nepoznatom terenu. Budite samo realni, ne lažno skromni ili previše pametni, nemojte biti previše samokritični – jer nikada ne znate, možda se baš takvi kakvi jeste dopadnete poslodavcu.

Imajte u vidu ovih par ključnih saveta, jer vam oni mogu biti znaci na putu ka ostvarenju vašeg sna.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Comments