Velika veština je biti sada i ovde – biti potpuno prisutan mentalno i emotivno, tu gde se nalaziš fizički, biti fokusiran na trenutak koji se upravo dešava. Mnogo toga tokom dana obavljamo rutinski i naše misli lutaju, pažnja nam je površna i podeljena, naprosto nismo prisutni – ne kao da smo rasejani, ili odsutni, nego nismo dovoljno prisutni, jer ono što se dešava, ne zahteva našu punu prisutnost. Tako živimo, tako funkcionišemo, svi, svakodnevno. Zato pažnja i prisutnost u sadašnjem trenutku moramo da otkrivamo, osvešćujemo, vežbamo.

Savremen način života ne podstiče duhovnost, nego produktivnost i organizovanost. Od nas se zahteva da budemo organizovani, da imamo plan A i plan B, da obavljamo više stvari istovremeno, da mislimo o rokovima i ograničenjima, da žurimo, da budemo delotvorni i produktivni. Ipak, takav način života zahteva od nas stabilnost i sposobnost koncentracije, a ta sposobnost se stiče i unapređuje praktikovanjem boravka u sadašnjem trenutku. Da bismo razvili veštinu da sve hvatamo i rešavamo u letu, potrebno je da budemo uključeni – prisutni duhom tu gde se nalazimo telom. To znači, da kad nešto radimo, onda treba da radimo samo to, sa punom pažnjom. I to ne zvuči kao neko veliko otkriće, ali zaista jeste veliko umeće. Pokušajte.

Čim uhvatite sebe kako brinete zbog nečeg što može da se desi (a verovatno neće), kad počnete da u glavi razrađujete scenario za nešto što treba da se odigra sutra ili narednih dana, vratite se u sadašnji trenutak – obratite pažnju na ono što radite. Možda se tuširate, ili perete sudove, čitate (i ne znate šta ste pročitali), ili pokušavate da zaspite, a misli vam ne dozvoljavaju.

View this post on Instagram

About once a month I meet with a close group of girlfriends that all own their own business and we chat about our goals, things we are struggling with and overall offer support to one another. I can’t tell you how much this has helped to keep me inspired and how much it has encouraged my growth as an artist. Running your own business is daunting, heavy and beautiful all at the same time. Being about to talk about the hard stuff along with the good while laughing till you cry is the best kind of therapy. So grateful for my girl gang ✨ And a big thank you to @paperconfetti_com for sending us these beautiful balloons to help celebrate our late New Years together! Shot on @apple iPhone XS Max Retouched with @nicoleashleypresets . . . . . . #newyearnewyou #instagood #inspo #lookslikefilm #inspiration #2019 #inspired #love #afterlight #work #edmonton #yeg #flashesofdelight #girlgang #communityovercompetition

A post shared by nicole ashley ⋒ (@nicoleashley) on

Comments