.Znam, zima je za ušuškavanje u gomilu ćebadi i jorgana, grljenje grejnog tela i nenapuštanje toplog doma ni za živu glavu, naročito kada je napolju sneg. Romantičan je on, sve to stoji, ali samo kada tu blistavu belinu posmatraš kroz prozor dok ispijaš ko zna koju po redu šolju tople čokolade. Pa ipak, zima isto tako inspiriše ljude i na neke druge stvari kao što je na primer … poseta hotelima od snega i leda! Da, i to se dešava, nisu svi toliko zimogrožljivi, a i ruku na srce, odsedanje u jednom od ice hotela zaista jeste avantura života! Zamisli samo taj osećaj da se probudiš u igluu, dok je oko tebe sve belo i blistavo, a fantastične figure od leda te gledaju sa svih strana! E to se zove hygge!

Uglavnom, ice hoteli zaista jesu nešto što se treba naći na tvojoj bucket listi, a kako su svi manje-više locirani u Skandinaviji, nije toliko nerealno posetiti ih! Za slučaj da si zainteresovana, evo nekoliko najlepših…

Icehotel (Jukkasjärvi, Švedska)

Još severnije od Arktičkog kruga, nalazi se originalni hotel od leda koji je prvi put izgrađen 1989. godine, a od tada, brojni umetnici ga svake godine iznova grade i doteruju. Do njega se stiže iz Kirune preko Stokholma, a preporuka domaćina je da u ledeno hladnoj sobi provedeš jednu do dve noći maksimum, dok ostatak odmora možeš provesti u toploj hotelskoj sobi (mada, ne brini, čak i kada si u ledenoj sobi, na raspolaganju ti je jako, jako topla vreća za spavanje). Ovde nije poenta samo u spavanju na ledu, već hotel nudi i mnoge druge zimske aktivnosti od kojih je svakako najzanimljiviji safari ledenim predelima!

Snowhotel Kirkenes (Norveška)

Ovo je jedan od najpopularnijih hotela u Norveškoj, a kako se otvara u januaru, sada je odličan trenutak da ga posetiš! Praktično, ovaj hotel je izgrađen od snega, a ne od leda, ali to ti i neće biti toliko važno kada se budeš našla u jednoj od 20 prelepih soba koje su ukrašene najrazličitijim nordijskim temama. Zaljubljeni parovi i porodice su najčešći posetioci ovog hotela, a neke od najzanimljivijih aktivnosti koje im se nude su pecanje na ledu, safari motornim sankama ili potraga za severnim svetlom. Ukoliko ti je u hotelu baš hladno, uvek se možeš premestiti u nešto topliju Gamme kabinu kako bi uživala do kraja odmora, a dok si tu, obavezno poseti i restoran Låven kao i ice bar.

SnowVillage Lapland Hotels (Finska)

Ukoliko si pravi fan serije “Game of Thrones”, onda definitivno treba da se popneš do Arktičkog kruga i posetiš ovaj hotel koji je u potpunosti inspirisan pričama i likovima iz čuvene HBO drame! Ove godine, tačnije, ove zime, otvara se po drugi put, a poseta njemu je nešto što definitivno treba da uradiš za sebe u svom životu! Spavaj na ledu, ili sedi na replici gvozdenog prestola, a potom večeraj u ice restoranu ili onom toplijem, za slučaj da si se baš nazimila. Nakon safarija sa haskijima, uzmi časove skijanja ili pravljenja skulptura od leda, znaš, za slučaj da sledeće zime i sama želiš da otvoriš ice hotel.

Comments