Da vam ni najmanja sitnica ne bi pokvarila godišnji odmor, potrebno je da znate šta sve treba da se nađe u vašoj putnoj apoteci. Sprej za uho jedan je od preparata bez kog ne bi trebalo da krećete na put, pogotovo ako letujete na moru. Uživajte u svakom trenutku svog letovanja opušteni i bezbrižni.

Upala tzv. “spoljašnjeg uha” veoma je bolna i zahvata kožu spoljašnjeg slušnog kanala i spoljni deo bubne opne. Koliko je bolna, toliko se sporo i leči, naročito ako izostane pravovremena intervencija.

Spoljašnjoj upali uha pogoduju lokalne traume, ali u prvom redu vlažnost. Prolazak i zadržavanje vode u spoljašnjem slušnom kanalu, kao i topao i vlažan vazduh, uzroci su koji pogoduju pojavi upale, jer stvaraju idealne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i smanjuju lokalne odbrambene sposobnosti uha.

Pri upali, zidovi spoljašnjeg ušnog kanala su crveni, manje ili više natečeni, a u ređim slučajevima i prekriveni gnojem ili gljivičnim naslagama. Često se javlja jak bol, koji se pojačava pri dodirivanju uha ili žvakanju. Lečenje zavisi od uzročnika upale spoljašnjeg ušnog kanala. Uglavnom se koriste antibiotici, ali se daje i lokalna terapija kapima koje u sebi sadrže antibiotik ili antimikotik, a po potrebi i male doze kortikosteroida koji imaju brzo dejstvo kod upala i otoka.

Delujte preventivno i sprečite komplikacije

Za čišćenje uha nikako nemojte koristiti štapiće, naročito kod dece. Korišćenjem ovih štapića samo potiskujete ostatke cerumena prema membrani bubnjića, a sprečavate prirodno čišćenje slušnog kanala. Kod dece su slušni kanali suženi, pa je proces samočišćenja dodatno otežan.

Postoje i jednostavna pravila ponašanja koja pomažu da se upala spoljašnjeg uha izbegne ili ne produbljuje, ako se već javila. Pre svega, idealno bi bilo da se koristi sprej za uho sa maslinovim uljem (VaxolTM) pre kupanja. U uho nikako nemojte stavljati bilo kakve komade vate ili gaze, bez obzira da li su umočeni u bebi kremu ili slično, jer to nikada ne može da pomogne, a može značajno da iskomplikuje nalaz i kasnije lečenje. Čim se vaše dete požali na prve simptome, kao što su neprijatni pritisak i napetost u uhu, potrebno je da potražite pomoć lekara.

VaxolTM sprej za uho sa maslinovim uljem odlično je rešenje kod osoba koje se bave vodenim sportovima i u letnjim mesecima i obavezan je deo putne apoteke. Predstavlja jednostavan sistem koji omogućava raspršivanje optimalne doze maslinovog ulja u ušni kanal, bez prolivanja, curenja iz uha i bez potrebe za ispiranjem. Vaxol je vrlo ekonomičan, jer jedna bočica sadrži 200 doza, lako se aplikuje i pogodan je za primenu kod dece i odraslih. Ne sadrži vodu, pa ne postoji opasnost od razvoja bakterija i gljivica.

Vaxol 650 Savet za letovanje: Kako da plivačko uho ne pokvari odmor

Savet

Kako sprečiti upalu spoljašnjeg uha na letovanju?

Pre odlaska na letovanje ili pre sezone kupanja na bazenima i jezerima posetite otorinolaringologa kako bi vam obavili ispiranje ušiju od ceruminoznih čepova, naravno ako za tim postoji potreba. Naime, prevelika količina cerumena ili “čepova” može biti i razlog za upale spoljašnjeg slušnog kanala, jer produženo zadržava vodu, a time i vlažnost uha – koja je prvi uslov za razvoj infekcija. Deci sklonoj upalama spoljašnjeg slušnog kanala savetuje se svakodnevna preventivna upotreba sprejeva za uši, pre kupanja. Na našem tržištu postoje sprejevi za uho na bazi maslinovog ulja, koji deluju preventivno i štite površinski sloj kože. Maslinovo ulje, u spreju za uho, obloži kožu spoljašnjeg slušnog kanala i sprečava zadržavanje vode, a njegova upotreba se preporučuje svakodnevno pre kupanja.

Saveti za pravilno čišćenje ušiju

1. Korišćenje štapića za uši nije zabranjeno, ali ih nikada nemojte gurati duboko u kanal i poželjno je da malo ovlažite vaticu, po mogućnosti sa malo troprocentnog hidrogena.

2. U cilju održavanja toalete spoljašnjih slušnih kanala preporučuje se kombinovano korišćenje troprocentnog hidrogena i sprejeva koji u sebi sadrže maslinovo ulje i druge blagotvorne materije.

3. Uvek se čuvajte grubih pokreta po koži spoljašnjeg slušnog kanala koji mogu da naprave mikro-povrede na koži, koje predstavljaju ulazno mesto za razvoj infekcija.

vaxol Savet za letovanje: Kako da plivačko uho ne pokvari odmor

Untitled 31 Savet za letovanje: Kako da plivačko uho ne pokvari odmor

Comments