Kako u hladnim danima promenimo odeću, tako treba da promenimo i negu kose i lica. Drugačije stvari su nam neophodne u različitim dobima, a potrebe su individualne u zavisnosti kakav tip kose imate. Jedna stvar je sigurna, zima je gruba prema svakom tipu kose. U zimskom periodu kosu morate zaštititi od hladnih vetrova koji je kidaju, statičkog elektriciteta i suvog vazduha u zagrejanim prostorijama.

Postoji nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da vaša kosa izgleda što bolje i zimi, pa da onda sa negovanom kosom dočekate proleće.

Nosite kapu pod obavezno

Ne može se dovoljno naglasiti koliko je bitno da u zimskim mesecima zaštitite i ugrejete glavu. To nije važno samo za vaše fizičko zdravlje, kako ne biste promrzli, nego i za zdravlje vaše kose. Na ovaj način je štitite od ekstremnih temperatura, suvog vazduha, kiše, snega, vlage – od svih spoljašnjih uticaja. No, treba da budete obazrivi pošto pamuk ili vuna isto mogu izazvati kidanje kose. Zato je najbolja opcija da imate kapu sa svilenom postavom, jer svila je definitivno materijal koji najviše prija i kosi i licu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lanita Tarner (@lanitatarner)

Ovlaživač vazduha

Verovatno vam nije palo na pamet da ovlaživač vazduha može pomoći kvalitetu vaše kose. Ipak, ovo je jedan od najboljih načina da se borite sa suvim vazduhom u hladnim zimskim danima. Suv vazduh čini da i vaša kosa postane suva, a u tom slučaju se lakše kida i mrsi, nije sjajna, gubi joj se volumen. Zato ovlaživač vazduha u vašoj kući može biti pravo rešenje, jer će kosa na ovaj način upijati vlagu.

Kosu nemojte prati s vrelom vodom

Generalno nije dobro za vašu kosu ako je perete s vrućom vodom, a posledice će biti još veće ako to radite zimi. Zašto? Zato što je kosa već suva, a poznato je da vrela voda isušuje i kosu i kožu. Kosu je najbolje da operete mlakom vodom, a poslednje ispiranje da bude sa hladnijom vodom. Odmah ćete primetiti razliku, jer će vaša kosa biti sjajnija i življa. Zapamtite, kosa obožava hladnu vodu.

Comments