Vreme je da udahnemo malo svežeg vazduha. Proleće je stiglo, što znači da su dugi mračni dani trčanja u teretani gotovi. Spremite se za trening napolju uz ovih pet saveta koje vam donosimo.

Dobro se obucite

Proleće je tranzicioni period, stoga je bitno da se slojevito obučete. Ne zaboravite da su lagani, sintetički materijali najbolji, pogotovo kad je prohladno i oblačno.

slika 2 2 Saveti za prolećno trčanje

Obratite pažnju na materijal u kom vežbate

Prelazak na otvoreni prostor

Ako ste proveli zimu u teretani trčeći na traci, odvojite malo vremena da naviknete telo na trčanje napolju. Desiće se da je trčanje napolju teže nego unutra, zbog nepredvidivih putanja i tvrdoće podloge koja se menja. Vaš prelazak na trčanje napolju treba da bude postepen – ne krećite napolje odmah.

slika 3 2 Saveti za prolećno trčanje

Postepeno pređite na trčanje na otvorenom

Kiša…

Prolećni pljuskovi ne bi trebalo da vas ometu u trčanju i uživanju u svežem vazduhu. Umesto da pokisnete, planirajte svoj trening prema vremenu. Na primer, skratite korak da biste trčali bez straha da se okliznete, i nosite vodootpornu opremu – da budete sigurni da nećete pokisnuti.

slika 41 Saveti za prolećno trčanje

Oprema je važna

… i vetar

Vetar je još jedna stvar na koju morate paziti, jer prolećni dani umeju biti veoma vetroviti. Možete, ipak, koristiti taj vetar u svoju korist, trčeći u pravcu duvanja vetra, što će vam povećati izdržljivost, a istopiti kalorije. Probajte i da trčite u susret vetru, ako ste za izazov.

slika 5 Saveti za prolećno trčanje

Trčite u susret vetru

Sprečite žuljeve

Patike ili čarape koje vam ne odgovaraju pretvaraju vaše trčanje u torturu. Ako ste novi u trčanju ili još niste trčali napolju, trebalo bi da budete pripremljeni – od prskanja antiperspiranta na prste, preko investicije u dobre čarape.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Comments