Izaberi ovu BOJU ako želiš da deluješ SAMOUVERENO i COOL!

Samo za prave HEDONISTE: Kako da napraviš najbolju KAFU ikad!

#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Kuća u ulici Vase Pelagića broj 40, izgrađena 1896. godine, kao vinogradska kuća – letnjikovac, na Senjaku, bila je vlasništvo trgovca Đorđa Pavlovića.

Kuća kralja Petra 6 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I
Po povratku Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Srbiju iz Prvog svetskog rata, 1919. godine, tražena je kuća u mirnom kraju Beograda u kojoj bi kralj živeo. Odabrana je kuća trgovca Đorđa Pavlovića u kojoj je Kralj Petar Prvi proveo poslednje dve godine života, od avgusta 1919. godine, do 16. avgusta 1921. godine. U kući na Senjaku, Kralj Petar Prvi je preminuo.

Kuća kralja Petra 3 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Kuća kralja Petra 5 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I
Kuća na Senjaku, u kojoj je živeo kralj Petar Prvi Karađorđević, još je 20-tih godina prošlog veka proglašena za Muzej kralja “Oslobodioca”, ali tek 2010. godine, na inicijativu opštine Savski Venac, oživljava kao savremeni kulturni centar. Stogodišnja porodična vila na Senjaku pretvorena je u reprezentativni, visoko funkcionalni objekat namenjen organizovanju najrazličitijih kulturnih manifestacija, od izložbi, koncerata, književnih večeri, tribina, pozorišnih predstava, edukativnih i kretivnih radionica do konferencija, prezentacija, modnih revija, sa ciljem da ostvari komunikciju sa što širom publikom.

Kuća kralja Petra 9 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Izuzetno prijatan ambijent Kuće na 350 kvm, sa osam prostorija u tri nivoa, takođe, pruža mogućnost za organizaciju različitih događaja (prezentacija, konferencija, proslava…). Godine, 2013. Kuća kralja Petra Prvog formalno-pravno pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan“, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska opština Savski venac. Od tada ova dva objekta funkcionišu kao celina sa jedinstvenom programskom i uredničkom koncepcijom, primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja iz kulture i njihovom približavanju publici.

Kuća kralja Petra 7 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I
Stalna postavka u Memorijalnoj sobi Kralja Petra Prvog Karađorđevića predstavlja jedinstveno medijsko iskustvo u domaćoj muzejskoj praksi. Osnovu postavke čini mozaik sastavljen od više stotina različitih fotografija postavljenih i dizajniranih tako da, na površini dominantnog zida u Memorijalnoj sobi, zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića.

Kuća kralja Petra 8 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Fotografije sakupljene iz brojnih državnih institucija i privatnih kolekcija prikazuju kralja, njegovu porodicu, savremenike, događaje i ostale elemente koji zajedno čine istorijski portret ličnosti. Istovremeno, upotrebom tehnologije proširene stvarnosti (Augmented Reality), ova sinhronizovana celina pretvorena je u osnovu za dalju digitalnu nadgradnju. Važno je napomenuti da upotreba tehnologije proširene stvarnosti savršeno odgovara izazovu koji postavlja nestanak svih predmeta iz kuće i nemogućnost da se kraljevske insignije izlože i čuvaju na odgovarajući način. Uz pomoć aplikacije za smart telefon ili tablet računar postavljen u Memorijalnoj sobi, posetioci otkrivaju dodatne multimedijalne sadržaje u proširenoj stvarnosti, povezane sa portretom i pojedinačnim fotografijama koje ga grade (hronološki postavljene fotografije pružaju informacijame o najznačajnijim momentima iz kraljevog života, snimak krunisanja, trodimenzionalni model krune u prostoru).

Kuća kralja Petra 1 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Savremen pristup, svojom prostornom lakoćom i minimalizmom u dizajnu, na konceptualnom nivou korespondira sa skromnim i disciplinovanim načinom života Kralja Petra Prvog. Sa druge strane, interaktivni sadržaj pasivnog posmatrača pretvara u aktivnog učesnika postavke. Autori stalne postavke su Marko Todorović i Jana Rodić.
Vrt oko Kuće kralja Petra Prvog, zaštićen je kao okolina spomenika kulture, a u njemu se nalaze dva spomenika prirode botaničkog karaktera, stablo magnolije i stablo ginka, starosti oko 110 godina, zaštićeno prirodno dobro.
Svojim raznovrsnim sadržajima i atraktivnim položajem na padinama nekadašnjih Topčiderskih vinograda, okružena vrtom, Kuća kralja Petra Prvog predstavlja nezaobilaznu tačku na kulturnoj mapi Beograda.

Editors choice