Hot topics

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Iz našeg nesesera: Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Koje dodatke ishrani treba da konzumiraš za očuvanje opšteg zdravlja

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Ljubavni horoskop za jul 2020.

Najvažnije stvari na životnom spisku posle 30-e

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

Top 5 boja koje ćemo ovog leta želeti u svojim garderoberima

Kuća u ulici Vase Pelagića broj 40, izgrađena 1896. godine, kao vinogradska kuća – letnjikovac, na Senjaku, bila je vlasništvo trgovca Đorđa Pavlovića.

Kuća kralja Petra 6 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I
Po povratku Kralja Petra Prvog Karađorđevića u Srbiju iz Prvog svetskog rata, 1919. godine, tražena je kuća u mirnom kraju Beograda u kojoj bi kralj živeo. Odabrana je kuća trgovca Đorđa Pavlovića u kojoj je Kralj Petar Prvi proveo poslednje dve godine života, od avgusta 1919. godine, do 16. avgusta 1921. godine. U kući na Senjaku, Kralj Petar Prvi je preminuo.

Kuća kralja Petra 3 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Kuća kralja Petra 5 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I
Kuća na Senjaku, u kojoj je živeo kralj Petar Prvi Karađorđević, još je 20-tih godina prošlog veka proglašena za Muzej kralja “Oslobodioca”, ali tek 2010. godine, na inicijativu opštine Savski Venac, oživljava kao savremeni kulturni centar. Stogodišnja porodična vila na Senjaku pretvorena je u reprezentativni, visoko funkcionalni objekat namenjen organizovanju najrazličitijih kulturnih manifestacija, od izložbi, koncerata, književnih večeri, tribina, pozorišnih predstava, edukativnih i kretivnih radionica do konferencija, prezentacija, modnih revija, sa ciljem da ostvari komunikciju sa što širom publikom.

Kuća kralja Petra 9 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Izuzetno prijatan ambijent Kuće na 350 kvm, sa osam prostorija u tri nivoa, takođe, pruža mogućnost za organizaciju različitih događaja (prezentacija, konferencija, proslava…). Godine, 2013. Kuća kralja Petra Prvog formalno-pravno pripojena je Dečijem kulturnom centru „Majdan“, ustanovi kulture čiji je osnivač Gradska opština Savski venac. Od tada ova dva objekta funkcionišu kao celina sa jedinstvenom programskom i uredničkom koncepcijom, primenjujući savremene modele menadžmenta u kulturi i inovativne pristupe u organizovanju događaja iz kulture i njihovom približavanju publici.

Kuća kralja Petra 7 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I
Stalna postavka u Memorijalnoj sobi Kralja Petra Prvog Karađorđevića predstavlja jedinstveno medijsko iskustvo u domaćoj muzejskoj praksi. Osnovu postavke čini mozaik sastavljen od više stotina različitih fotografija postavljenih i dizajniranih tako da, na površini dominantnog zida u Memorijalnoj sobi, zajedno grade portret Kralja Petra I Karađorđevića.

Kuća kralja Petra 8 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Fotografije sakupljene iz brojnih državnih institucija i privatnih kolekcija prikazuju kralja, njegovu porodicu, savremenike, događaje i ostale elemente koji zajedno čine istorijski portret ličnosti. Istovremeno, upotrebom tehnologije proširene stvarnosti (Augmented Reality), ova sinhronizovana celina pretvorena je u osnovu za dalju digitalnu nadgradnju. Važno je napomenuti da upotreba tehnologije proširene stvarnosti savršeno odgovara izazovu koji postavlja nestanak svih predmeta iz kuće i nemogućnost da se kraljevske insignije izlože i čuvaju na odgovarajući način. Uz pomoć aplikacije za smart telefon ili tablet računar postavljen u Memorijalnoj sobi, posetioci otkrivaju dodatne multimedijalne sadržaje u proširenoj stvarnosti, povezane sa portretom i pojedinačnim fotografijama koje ga grade (hronološki postavljene fotografije pružaju informacijame o najznačajnijim momentima iz kraljevog života, snimak krunisanja, trodimenzionalni model krune u prostoru).

Kuća kralja Petra 1 Savremeni kulturni centar: Kuća kralja Petra I

Savremen pristup, svojom prostornom lakoćom i minimalizmom u dizajnu, na konceptualnom nivou korespondira sa skromnim i disciplinovanim načinom života Kralja Petra Prvog. Sa druge strane, interaktivni sadržaj pasivnog posmatrača pretvara u aktivnog učesnika postavke. Autori stalne postavke su Marko Todorović i Jana Rodić.
Vrt oko Kuće kralja Petra Prvog, zaštićen je kao okolina spomenika kulture, a u njemu se nalaze dva spomenika prirode botaničkog karaktera, stablo magnolije i stablo ginka, starosti oko 110 godina, zaštićeno prirodno dobro.
Svojim raznovrsnim sadržajima i atraktivnim položajem na padinama nekadašnjih Topčiderskih vinograda, okružena vrtom, Kuća kralja Petra Prvog predstavlja nezaobilaznu tačku na kulturnoj mapi Beograda.

Editors choice