Sigurno je sters jedan od najgorih neprijatelja vašeg zdravlja. On utiče i na fizičko i psihičko zdravlje. Kada imate loš dan izađite u prirodu i videćete kako će se vaše raspoloženje popraviti. Evo nekoliko aktivnosti koje će vam pomoći da popravite svoje psihičko zdravlje.

Amazing Activities for a Mental Health Day Pozitivna JA: Sedam aktivnosti za bolje psihičko zdravlje

Posetite prijatelje

Ljudska interakcija omogućava vam da mozak bude osvežen. Dobra ideja bi bila da posetite priajtelje i provedete zajedno dan, to će pomoći vašem mentalnom zdravlju. Sigurno ćete imati priliku da se smejete, opustite i relaksirate zajedno. Tebalo bi da znate da jake veze koje postoje između prijatelja, imaju veliki efekat na vaše svakodnevno zdravlje. Ne postoji ništa bolje nego vreme provedeno sa prijateljima.

Izađite u šetnju 

Šetnja je jedan od najboljih načina da održite mentalno i fizičko zdravlje. Ako imate naviku da redovno šetate, uvek ćete se osećati smireno i opušteno. Šetnja je najbolje vreme da očistite mozak i fokusirate se na sebe. Ovo vam može pomoći kada imate loš dan. Plus će vam pomoći da se osećate fit i oslobodićete se stresa.

Izađite u prirodu

Priroda je najbolji lek za stres. Izađite u baštu ili park, samo  pogledajte u zelenu površinu i biće vam bolje. Širom otvorite oči i videćete svu snagu prirode. Postarajte se da svaki dan bar malo vremena provedete u prirodi i videćete kako će to uticati na vaše mentalno zdravlje.

Masaža

Masaža je važna kako za fitičko tako i za psihičko zdravlje. Mnoga naučna istraživanja ukazala su na blagotvorna dejstva korišćenja masaža. Idite u spa cantar i omogućite sebi užitak koji će pomoći vašem mentalnom zdravlju. Takođe, masaža se preporučuje, jer oslobađa od stresa.

Čitajte

Ako ne želite prvelike fizičke aktivnosti, a ipak želite da doprinesete svom psihičkom zdravlju, odlučite se za knjigu. Udubljivanje u čitanje zanimljive knjige, pomoći se vam da se mozak osveži. Kada čitate vi bežite od realnosti i strahova. Čitanje je odlično za oslobađanje od stresa i beg od svakodnevnog života.

Idite u kupovinu

Kupovina može da ponudi mnoge benefite koji pomažu vašem psihičkom zdravlju. Takođe, popravlja rasploženje. Sama pomisao na kesu sa novim stvarima, čini da se osećate bolje. Kupovina sa najboljom prijateljicom pomaže da se osećate bolje i oslobađa vas od stesa. Osećaj sreće oslobađa endorfin u mozgu, što pomaže mozgu da se fokusita na pokrete i poboljšava raspoloženje.

Dovoljno spavajte

Jedna od najvažnijih stvari kod psihičkog, ali i fizičkog zdravlja jeste dovoljno sna. Preporučuje se bar osam sati sna svake noći. Takođe, trebalo bi uvek spavati u isto vreme, jer je organizmu lakše da fukcioniše kada postoji rutina.

Mirjana Radojević

Comments