Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Promocija novih destinacija: Avio-karte počev od 99 evra

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Valentine’s Day what?! Mesto na kojem ćeš se odlično provesti sa svojim drugaricama, *onog* dana u februaru!

Svi se divimo osobama koje zrače samopouzdanjem i svoje ciljeve s lakoćom ostvaruju. Ima istine u tome da se neki s tim rađaju, međutim, to je takođe nešto što se gradi godinama i što zavisi od nas lično. Ukoliko nemate dovoljno samopouzdanja, znajte da ono neće doći samo od sebe. Ne čekajte, preduzmite nešto. Evo nekih saveta kako da jačate veru u sebe…

Promenite stajling

Ako niste zadovoljni svojim izgledom, učinite nešto zbog čega ćete se osećati bolje. Promenite boju kose, frizuru, šminku… Ne mora to da bude drastična promena. Svaka novina prija. Eksperimentišite sa stilovima, vidite šta vam stoji, a šta ne. Pronađite sebe, otkrijte u čemu se osećate najbolje. Ne plašite se da promenite svoj izgled, ulažite u sebe, a rezultati će vam odmah podići samopouzdanje.

Smejte se

Psiholozi smeh nazivaju okidačem samopouzdanja. Dok se smejemo, pokreti tela i mišići šalju do mozga signale dobrog raspoloženja. Sigurniji smo u sebe kada smo srećni. Zato uvek nađite razlog za smeh. Ne samo da ćete se osećati bolje, nego će vas i drugi doživljavati kao prijatnu i vedru osobu punu samopouzdanja.

Slika 11 Sedam koraka do većeg samopouzdanja

Nasmejane i vedre osobe su omiljene u društvu

Gledajte druge u oči

Stidljive osobe imaju problem da održavaju kontakt očima sa drugim ljudima. Takve osobe sagovorniku deluju nezainteresovano ili nespretno. Kontakt očima je veoma bitan u konverzaciji jer čini da izgledate samopouzdano i prijateljski nastrojeno. Neverbalna komunikacija je jednako važna kao i verbalna. Ukoliko niste baš vešti u tome, vežbajte! Održavajte kontakt očima dok govorite i dok slušate. Primetićete vremenom kako je i sagovorniku i vama prijatnije.

Pronađite novi hobi

Otkrijte svoj talenat! Sigurno postoji nešto što vas zanima i u čemu biste mogli biti dobri. To može biti košarka, tenis, crtanje, pikado, borilačke veštine, vajanje, učenje stranog jezika… Izbor je veliki. Nemojte dozvoliti sebi da se dosađujete. Ako vam je teško da se opredelite za nešto, razmislite o stvarima koje rade vaši prijatelji. Oprobajte se u što više aktivnosti, negde ćete već pronaći sebe. Izrazite se kroz muziku, crtanje, ples ili nešto drugo. To će doprineti da sebe bolje upoznate.

Slika 2 Sedam koraka do većeg samopouzdanja

Pronađite sebe i zabavljajte se

Prihvatite komplimente

Osobe koje nemaju dovoljno samopoštovanja, ne znaju da prihvataju komplimente. Ne prevrćite očima i ne sležite ramenima kada vam neko uputi kompliment. Još je gore ako odgovorite: “Kako da ne”, ili nešto slično tome. Prihvatite kompliment i ljubazno recite: “Hvala”. To je sasvim dovoljno. Kako budete poboljšavali svoje socijalne veštine, ponašaćete se bolje i bićete omiljeniji u društvu.

Jedite zdravu hranu

Verovali ili ne, hrana takođe utiče na samopouzdanje. Što više konzumirajte hranu bogatu vitaminima i mineralima. Izbegavajte brzu hranu, kofein i šećer. Napunite svoj tanjir voćem i povrćem i pijte što više vode. Ne samo da ćete se osećati bolje, nego ćete tako i izgledati. Ovo je svakako efikasan i lak put do većeg samopouzdanja.

Slika 3 Sedam koraka do većeg samopouzdanja

Manje masti, više vitamina

Ne plašite se rizika

Samouverene osobe opuštenije pristupaju rizicima. Ne plašite se da ponekad pređete svoje granice i izađete iz “bezbedne zone”. Prihvatite neke rizike i shvatićete da nisu tako strašni. Ljudi se često plaše novih stvari, tj. boje se neuspeha. Tog straha ćete se rešiti ako zamislite da ste tu aktivnost već uspešno radili u prošlosti. Ako dođe i do neuspeha, ne posustajte, uspećete sledeći put.


Maja Cvetković– „Power corrupts. Knowledge is power. Study hard. Be evil.”

Editors choice