Ni pista nije ono što je nekada bila – samo običan stejdž gde devojke prošetaju i iznesu dizajnerove najnovije kreacije. Danas, na pisti možemo da vidimo raznorazne vragolije, pa pogledajmo šta smo sve videli, a svakako se ne uklapa u, mnogima, dosadno šetkanje manekenki na pisti.

Sprej-roboti na reviji Aleksandra Mekvina, 1999.

Na modnoj pisti ćemo se sve češće zapitati da li je nešto prava moda ili performans, a čini se da je pokojni Aleksandar Mekvin (Alexander McQueen) bio majstor za obe stvari. Za kolekciju proleće/leto 1999. godine, na pisti se pojavila poznata manekenka Šalom Harlou (Shalom Harlow) u običnoj beloj haljini, stojeći uplašeno na platformi koja se okreće, dok su dve robotske ruke imitirale njene pokrete, a zatim sprejevima naizmenično prskale haljinu dajući joj crne i žute šare. Ovo je jedan od retkih trenutaka kada smo videli haljinu u nastajanju, a Mekvin je ovim lansirao sebe u modnu istoriju.

Egipatski bogovi šetaju na modnoj pisti za Dior, 2004.

Ime Džona Galijana (John Galliano) je sinonim za kitnjastost i dramu, dobru i lošu, a njegova haute couture kolekcija za proleće/leto 2004. godine je pravi primer njegove sposobnosti da privuče pažnju. Zamislite Nefertiti kako hoda modnom pistom. Zatim zamislite Tutankamona  i Anubisa kako hodaju istom. Ove pojave u raskošnim haljinama zlatne boje su ostale zauvek u sećanju, a čitava kolekcija je inspirisana Galijanovim putem u Egipat.

Marširajući bend na reviji Marka Džejkobsa, 2006.

Trenutak koji je pokrenuo Markovu slavu, bila je njegova grandž kolekcija za brend Perry Ellis, a grandž je izgleda zavek ostao u njegovom srcu jer je 2006. godine, za kolekciju proleće/leto, peti put kao muziku za svoj šou koristio Nirvaninu pesmu “Smells like teen spirit“, ali samo ovaj put u nešto drugačijem izvođenju. Na pistu je izašao marširajući bend u kompletnoj uniformi, koji je izveo svoju preradu ove pesme, pre nego što su mankenke krenule da šetaju pistom.

Hologram Kejt Mos na reviji Aleksandra Mekvina, 2006.

Unutar prazne staklene piramide, niotkuda se pojavio misteriozni dah belog dima, polako se pretvarajući u oblik žene obavijene u nabore bele haljine. Figura se okretala, a svi prisutni na reviji su uskoro prepoznali Kejt Mos kao priviđenje, ali i otelotvorenje lepote i nežnosti, da bi ona u sledećem trenutku nestala. Mekvin je čitavom kolekcijom pokazao kako je majstor svog zanata, ali i pravi šoumen.

Irski ples Koko Roše na reviji Žan Pol Gotjea, 2007.

Evo zabavne činjenice o jednoj od najpopularnijih manekenki današnjice – Koko Roši (Coco Rocha): ona je otkrivena na takmičenju irskog plesa kada je imala 15 godina. Onda je bilo prirodno da je Gotje (Gaultier) zamoli da odigra irski ples duž piste i tako otvori njegovu kolekciju inspirisanu škotskim visoravnima. Obučena u kilt, Koko je najavila kolekciju koja se sastojala iz prilično mnogo kariranih stvari.

Manekenka i PETA aktivistkinja na Dior reviji, 2003.

Svakako je za pohvalu što se organizacija za zaštitu životinja – PETA, vrlo aktivno bavi govorenjem u ime svih životinja koje to ne mogu, ali ova aktivistkinja se našla na pogrešnom mestu gde će to da izlaže, jer sa ovom manekenkom nema šale. Njen pokušaj da zaustavi Dior reviju se neslavno završio kada ju je manekenka odgurnula sa piste, a pozadinska muzika ovog trenutka bi dobro došla ona Ludakrisova (Ludacris) poznata “Move bitch, get out the way“.

Roboti-haljine na reviji Huseina Čalajana, 2007.

Modna industrija sve više i više prihvata pod svoje okrilje tehnologiju, a Husein Čalajan (Hussein Chalayan) je za proleće/leto 2007. godine prikazao pravu kolekciju budućnosti. Ova kolekcija je sadržala nekoliko robot-haljina koje su se samo od sebe otkopčavale, odvijale, skraćivale ili produžavale. Ovaj performans je izgledao kao naučni eksperiment, ali isto tako i kao modni šou kojim je Husein postavio nove standarde.


Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige, film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments